Ezek a boltok húzták le a rolót a járvány alatt: sokan nem is fognak már kinyitni

Pénzcentrum2020. november 23. 13:31

A piaci nehézségek ellenére a boltok számának csökkenése nem ugrott meg 2020 első félévében a korábbiakhoz képest. Az értékesítőhelyek száma ugyan csökkent 1580 bolttal, de volt már ennél több is. Igaz, ezen belül iparcikkes boltból háromszor több zárt be, mint élelmiszeresből. Igaz, hogy a második félév még nem ért véget.

2020 első félévében 1580-nal csökkent a boltok száma. A korábbi években folyamatosan, évről-évre karcsúsodott a bolthálózat, de az első félévi boltszám csökkenésében például 2017-ben és 2018-ban is nagyobb mértékű volt a leépülés, igaz, 2019-ben viszont kisebb. Korábban arra lehetett számítani, hogy a koronavírus járvány okozta gazdasági bajok közepette a korábbi éveknél nagyobb számban kényszerülnek a boltosok végleg lehúzni a redőnyt, de végül nem így történt:

Loading...

2010-től 2019-ig bezárólag az éves boltszám csökkenés átlaga 2.768 volt, aminek értéke persze hullámzott egyik évről a másikra. A boltszám csökkenésének irányzata azonban állandó volt, a boltos piac folyamatos bővülése mellett átalakult és az értékesítőhelyek számát tekintve kisebb lett a kiskereskedelmi hálózat az elmúlt években.

2020 első felében a boltos piac kikászálódott a gödörből, az átlagot tekintve persze, a nyári hónapokra elérte az előző évi szintet. A foglalkoztatás is megközelítette a korábbit, így megkapaszkodhattak a hagyományos boltok az áprilisi zuhanást követően. Eltérő ütemben, de csaknem minden áruterületen csökkent a boltok száma:

Loading...

Az áprilisi boltzár nyomán a ruházati piac szenvedte el a legnagyobb piacvesztést, így nem véletlen, hogy a bezárt iparcikkes boltok közel fele ruházatis volt. De csökkent például a bútorboltok, játékboltok, könyvesboltok száma is. Turkálóból is kevesebb maradt.

Címkék:
vásárlás, bolt, bezárás, turkáló,