Aggasztó: az androidos kártevők nagy része egyenesen innen kerül a telefonokra

24.hu2020. november 18. 09:35

A kártékony androidos alkalmazások kétharmada nem külső forrásból, hanem a Play Áruházból származott. Ez azt jelenti, hogy a hivatalos alkalmazásbólt szűrőrendszere is kijátszható, érdemes innen is ellenőrizni, mit töltünk le a mobilunkra.

Míg iOS-re kizárólag az AppStore-ből telepíthetünk alkalmazásokat, addig az Android engedi, hogy külső forrásokból is megtegyük ezt egy rövid engedélyezés után. Sokan ezek után azt hihetik, hogy az ilyen külső - kvázi ellenőrizetlen - forrásokból származó apptelepítések a kártevők melegágyai lehetnek.

Ez logikusnak tűnhet, de most úgy néz ki: téves.

A NortonLifeLock biztonsági cég tett közzé nemrég egy felmérést, amely szerint az Androidra telepített malware, azaz kártevő programok 67%-ban a Google Play Áruházból, azaz a hivatalos alkalmazásbóltból származtak és csak tíz százalékban voltak külső webhelyről letöltött és "kézzel" telepített programok. Amint a 24.hu szemléjében szerepel: a négy hónapig zajló vizsgálat során 12 millió androidos telefon alkalmazástelepítéseit figyelték, több mint 34 millió app telepítését, és 7,9 millió egyedi alkalmazást elemeztek. A malware kategória tágabb és szűkebb értelmezésétől függően egyébként úgy találták, hogy ezeknek 10-24 százaléka volt kártékony, vagy nem kívánatos alkalmazás.

Abból, hogy a többség a Play Áruházból származott, egyértelműen az történik, hogy aki androidos okostelefont használ, érdemes, hogy odafigyeljen, mit tölt le - akkor is, ha ez a hivatalos boltból jön. Bár a Google ellenőrzi, miket tesznek közzé a felületén, természetesen vannak feltételei erre és rendszeresen töröl is onnan szoftvereket, úgy néz ki, ezt a rendszert ki lehet játszani.

  • Érdemes megnézni az értékeléseket,
  • az alkalmazások leírását (ha nagyon virít róla a magyartalan gépi fordítás, az nem jó jel),
  • rákeresni a nevére,
  • illetve megnézni, ugyanaz a fejlesztő miket töltött még fel.
Címkék:
okostelefon, android, kártevő, szoftver, program, android 10,