Szinte hihetetlen: ilyen tojást eszik minden második magyar

MTI2020. október 6. 14:03

Bár az első félévben több tízmillióval kevesebb tojást termeltek, a szakma mégsem pesszimista. Összességében a tavalyihoz hasonló mennyiséggel számolnak, a hazai fogyasztás sem nagyon változott az elmúlt években. Az asztalunkra kerülő tojás mindössze fele származik nagyüzemi termelésből, a többi háztáji és import.

A nagyüzemi tojástermelés idén az első fél évben 540 millió darabra csökkent, míg a tavalyi év első hat hónapjában 580 millió darab volt - mondta el Molnár Györgyi, a Magyar Tojóhibrid-Tenyésztők és Tojástermelők Szövetségének titkára mai sajtótájékoztatóján, amelyet egyébként a pénteki tojás világnap apropóján tartottak.

Elhangzott: Az előrejelzések szerint a belföldön regisztrált termelésből az idén is 1,1-1,2 milliárd darab tojásra lehet számítani. A tojástermelésből származó árbevétel is visszaesett egyébként, de már tavaly: így termelt az elmúlt évben 23,12 milliárd forintot az ágazat. A titkár szerint ezt a tavalyi termeléscsökkenés és az átlagár visszaesése magyarázza.

Az elmúlt évek összfogyasztása, felhasználása egyébként nem nagyon változott. Elmondása alapján stabilan 2,3 milliárd darab körül alakul. A belföldi igény mintegy 50 százalékát az üzemi termelés, 28 százalékát a háztáji teljesíti, 21-22 százalékát pedig az import elégíti ki. Becslések szerint a háztáji termelésből 600 millió darab tojás származik, az import 480-520 millió darab körül mozog évente - fűzte hozzá.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Címkék:
vásárlás, élelmiszer, tojás, étel, termelés, tojástermelés, háztáji, tojóhibrid,