Az év végét sem húzza ki a magyarok kedvence: végleg elfogy a boltokból

Pénzcentrum2020. szeptember 23. 17:07

A Magyar Mézkiszerelők Egyesületének elnöksége felmérte a Magyarországon még rendelkezésre álló hazai termésből származó mézkészletet. A vizsgálat nemcsak tagjaink raktárkészletére, hanem a tagjaink számára beszállító magyar méhészekre is kiterjedt. Mindez alapján megállapították, hogy - a szokásos hazai kiskereskedelmi értékesítést figyelembe véve - a rendelkezésre álló magyar méz várhatóan év végéig sem lesz elegendő.

"Egyesületünk támogatja a hazai méhészeket. Megalakulásunkkor mindannyian vállaltuk, hogy kizárólag magyar mézet értékesítünk a hazai piacon. Az idei szezonban a gyenge termés miatt azonban ez lehetetlenné vált" - írja az egyesület közleményében.

A magyar fogyasztók ellátása érdekében az ország mézimportra szorul.

Ezért egy felhívást tettek közzé a magyar piacra értékesítő összes mézcsomagoló felé:

  • Az importált méznél is tartsuk meg azt a magas minőséget, amit a fogyasztók megszoktak a magyar méznél! Javasoljuk, hogy olyan európai eredetű mézet hozzanak csak be, amely visszakövethetően termelőktől származik.
  • Semmi esetre se importáljon senki olyan országokból, ahonnan hamisított méz hagyományosan származik, pld. Kína, dél- és délkelet-ázsiai országok.
  • A magyar mézet a fő címkén, az import méztől jól megkülönböztethető módon jelöljék meg!
Címkék:
méz, magyar, termék, méhész, hiány,