Rengeteget számít a pihentető alvás: így érdemes matracot választani

Pénzcentrum2020. március 22. 20:30

Milyen a jó matrac? Puha vagy éppen, hogy kemény, latex, hab vagy zsákrugós? Mivel a legolcsóbb termék is pár tízezer forintnál kezdődik és a határ a csillagos ég, matracvásárlás előtt sem úszhatjuk meg, hogy alaposan informálódjunk és a gyakorlatban is teszteljük a kiszemelt darabot. Mutatjuk, hogy mire érdemes figyelni.

A Tudatos Vásárlók Egyesülete (TVE) 39 matracot tesztelt laboratóriumban nemzetközi fogyasztóvédelmi szervezetekkel együtt, hogy megállapítsa, melyek a piacon lévő legjobb ár-érték arányú termékek. A hab-, latex és rugós matracoknál többek között ezeket vizsgálták: alátámasztás, nedvességáteresztő képesség, pontrugalmasság, magasságmegőrzés, tartósság. A teszt mellett közölték tippjeiket is a tökéletes matrac kiválasztásához.

Habár matrac vásárlás előtt is fontos a tájékozódás, ennél a terméknél mégis a legfőbb szabály, hogy a gyakorlati tapasztalat legyen a döntő. Lehetőleg ne webáruházban, hanem boltban vásároljunk, hogy ki tudjunk próbálni több típust, és könnyebben megtaláljuk a tökéletes pihenést biztosító darabot.

Mire figyeljünk bolti vásárlásnál?

Próba: Feküdjünk a matracra, forgolódjunk rajta, üljünk fel, és ha minden helyzetben kényelmesnek érezzük, akkor megtaláltuk az igazit.

Keménység: Fontos, hogy a számunkra legmegfelelőbb keménységű matracot válasszuk. A keményebbek általában a nagyobb testsúlyú emberek számára ideálisabbak, de ez nem aranyszabály. Az ideális matrac jól alátámasztja a testet alvás közben, vagyis nem süppedünk bele, de nem is túl kemény, nem nyom a vállnál, deréknál.

Zónák: Sok terméknél a gyártó megadja az ún. zónák számát. Ahhoz a test különböző pontjain megfelelő alátámasztást biztosítson a matrac (pl. vállnál jobban besüllyedhet, deréknál erősebb alátámasztás kell) sok terméket ún. zónákra osztanak.

A zónák száma, jelzi, hogy a matrac fejtől lábig hány különböző keménységű sávra van osztva.

Nyári-téli oldal: Matracoknál gyakran találkozunk ezzel a jelöléssel, ami azt mutatja, hogy a matrac két oldala nem ugyanazzal az anyaggal van bevonva. Míg a téli oldal melegebb anyaggal borított, a nyári oldalon, jobban szellőző, vékonyabb huzatot találunk.

Fogantyú: Nagyobb méretű, ezért nehezebben mozgatható matracok esetén nagy segítséget jelentenek a fogantyúk.

Matracvédő: Ha lehet, válasszunk olyan terméket, amelyiknek levehető, mosható huzata van. Vagy szerezzünk be külön egy mosható matracvédőt.

Két matrac: Ha kétszemélyes ágyba keresünk matracot, és a partnerünk más típusú matracot kedvel, akkor érdemes két különbözőt vásárolni, különben nem biztos, hogy mindkettőnknek megfelelő lesz a választás, így elkerülhető a pénzkidobás.

Csere, visszatérítés: Ha lehetséges, akkor vásárlás után rögtön érdemes otthon kipróbálni a matracot. Ugyanis csak néhány éjszakát követően derül ki, hogy tényleg a megfelelőt választottuk-e. Vásárlás előtt alaposan tájékozódjunk a garancia, csere feltételeiről.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Mire figyeljünk online vásárlásnál?

Internetes vásárlás esetén nincs lehetőségünk a matrac tesztelésére, ezért hasznos az Interneten található gyártóktól független matracteszteket áttanulmányozni, és információkat gyűjteni a kiválasztott típussal kapcsolatban.

Online megrendelés esetén általában rugalmasabbak a kereskedők, és több lehetőség van a visszatérítésre, valamint a cserére, ha nem megfelelő a termék. Ezért vásárlás után azonnal próbáljuk ki, teszteljük otthon néhány napig, hogy minél előbb kiderüljön jól választottunk-e.

Milyen főbb típusok vannak?

Rugós matrac

A Bonell-rugós matracok, mivel a tölcsér alakú rugók keresztirányban összekapcsolódnak, nem pontrugalmas, vagyis ha egy ponton benyomjuk, a mellette lévő részek is besüllyednek, nem illeszkedik jól a testhez. Az élettartamot és a komfortérzetet jelentősen befolyásolja, hogy milyen sűrűn helyezkednek el a rugók ill. milyen a rajtuk lévő kényelmi rétegek összetétele és vastagsága.

Az előbbinél magasabb árfekvésű táskarugós matracoknál a kis átmérőjű acélrugók között nincs közvetlen kapcsolat, azokat külön-külön kis textilzsákokba varrják be, így a rugók egymástól függetlenül mozognak. Mivel pontrugalmasak, vagyis csak ott süllyednek be ahol nyomás nehezedik rájuk, nagy előnyük, hogy az egyik oldalon fekvő személy mozgása nem zavarja a mellette pihenőt, mivel az egymástól független rugók nem adják át a hullámzást. A táskarugós matracok jól követik a test vonalát és egyenletes tartást biztosítanak. Minél nagyobb a rugók száma, annál kényelmesebb, mert jobban követi a test vonalát.

Hab matrac

Az ún. hideghab matracok kényelmesek, tökéletes alátámasztást biztosítanak, formakövetők, rugalmasak, tartósak, jó a légáteresztő képességük és könnyen kezelhetők. A hideghab matracok megfelelően alátámasztják a gerincoszlopot, így segíthetnek a hát- és derékfájás megelőzésében.

Ennek továbbfejlesztett és drágább változata a memory hab matrac, amely képes felvenni a test formáját, egyenletesen támasztja alá anélkül, hogy nyomáspontok alakulnának ki, így nyugodt alvást biztosíthat.

Latex matrac

A hideghab matracokat gyakran kombinálják latex réteggel is, ez utóbbi anyaga lehet szintetikus vagy természetes kaucsuk. A latex matrac is jól idomul a testhez, rugalmas, viszont ezeknek a termékeknek a hátránya, hogy nagyon nehezek.

Címkék:
vásárlás, alvás, matrac,