Jön az újabb csipszadó? Népszerű termékek drágulhatnak nagyot

Népszava2019. október 29. 09:59

Újabb termékekre terjesztheti ki a Népegészségügyi Termékadót, azaz a csipszadót a kormány - írja a Népszava. Az édes termékek lehetnek az érintettek, amelyek után akkor is meg kéne fizetni a csipszadót, ha csak édesítőszert tartalmaznak.

A csipszadó alól a magas gyümölcstartalmú (75 százalék) levek élvezhetnek mentességet, az egyéb üdítőitalok literét 5 forint, a szörpökét 80 forint adó terhelheti. Az édesítőszeres kakaóporok után kilogrammonként 30 forint, cukrozott készítményeknél 50, a gyümölcsízeknél 200 forint illeti meg várhatóan januártól a közkasszát.

A javaslat több új terméket is bevon az egészségügyi adó hatálya alá. Így például a 100 grammonként 8 grammnál kevesebb rostot tartalmazó reggelizőpelyheket, illetve az egyéb cukrozott, kandírozott magvakat és gyümölcsöket, valamint nőhet a pattogatott kukorica adóterhe is.

Az energiaitalok sem maradnak ki. A gyártók korábban elhagyták a taurint, hogy így mentesüljenek az adó alól, ám azt más, továbbra is egészségtelen stimulánssal pótolták. Így adóköteles lehet a koffeint tartalmazó energiaital is - ezekért literenként 100 forintot kellene fizetni.

Címkék:
vásárlás, adó, üdítő, energiaital, étel, cukor, népegészségügyi termékadó,