Na, ne: komolyan ezért lett 30 százalékkal drágább a zöldség?

Világgazdaság2019. augusztus 9. 08:30

Szakértő magyarázta el, minek a hatására emelkedtek több mint 30 százalékkal a zöldségárak tavalyhoz képest. Fórián Zoltán szerint nem a szegényes termés az oka az árrobbanásnak, hanem az, hogy a magyarok egyre inkább rászoknak a minőségi termékekre, a kereskedők pedig rájöttek, hogy ezeket drágábban is lehet adni.

A magasabb minőségű termékek iránti kereslet felfutása okozza a tavalyinál magasabb zöldségárakat, nem a terméshiány - áll a Világgazdaságban. A lapnak Fórián Zoltán, az Erste Agrár Kompetencia Központ vezető agrárszakértője elmondta: a friss zöldségek júliusi fogyasztói árai átlagosan 31,6 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbit, míg a felvásárlási áruk 16,7 százalékkal nőtt. Hozzátette, hogy sem a tavalyi, sem az idei várható termés nem tér el lényegesen az átlagtól, vagyis a kínálati oldal nem okoz ilyen ingadozást, a jelentős különbséget leginkább a kereskedelmi üzletpolitikák okozzák.

Az élelmiszer-kereslet növekedésében és szerkezetének változásában a fizetőképesség tartós emelkedése érezhető. Mivel a megnövekedett vásárlóerő együtt jár a minőség és a hozzáadott érték iránti igénnyel, szélesedik a kereskedők mozgástere is árak alakításában. Fokozottan igaz ez az olyan termékköröknél, amelyek az egészséges életmódot támogatják, ilyenek a zöldségek is - fejtette ki Fórián Zoltán.

A szakértő szerint ez a magasabb ár relatív, mert a termelők költségei nőnek: meg kell felelniük a szabályoknak, a felvásárlók igényeinek, fejleszteni, beruházni, később robotizálni kell ahhoz, hogy a munkaerő drágulását ki tudják termelni.

Címkék:
vásárlás, zöldség, drágulás, áremelkedés, minőség,