Így drágult brutálisan a magyarok egyik kedvenc itala: ez fájdalmas

Világgazdaság2019. augusztus 6. 09:39

Bár a vöröshagyma ára több mint a duplájára nőtt, a fogyasztói kosárnak annyira kicsi részét adja, hogy nincs érdemi hatása az árindexre. A pékáruk ára azonban kilőtt, ám ez a gázdíj és a munkaerőköltség emelkedés dobta meg - írja a Világgazdaság.

A pékáruk árnövekedése a lap elemzése szerint leginkább a gázdíj és a munkaerőköltség emelkedése miatt volt jelentős, míg a legtöbbször fél- vagy két¬de¬cis üvegben, "kétdekásban" kínált ízesített szeszes italok 11,6 százalékos áremelkedése elsősorban a népegészségügyi termékdíj (csipszadó) miatt lehetett jelentős mértékű az idei első fél évben 2018 első feléhez viszonyítva.

A fejes káposzta és a késői burgonya ára is jelentősen megugrott - írja a lap az előbbiért 83,5, az utóbbiért 72,6 százalékkal kellett többet adni, mint egy évvel korábban. Ezen felül a finomliszt 11,4 százalékos drágulása a félbarna kenyér 11,7 százalékos és a zsemle 11,1 százalékos áremelkedésével párosult, a fehér kenyérért mindössze 4,8 százalékkal kell többet fizetni, mint 2018 első felében.

Címkék:
vásárlás, pénzcentrum.hu, drágulás, árindex,