Anyagi csőd a műanyagmentes hónap: csak a kávézás egy vagyonba kerül

Pénzcentrum2019. augusztus 1. 09:31

A kávézás brutális mennyiségű műanyag hulladékot termelő kedvtelés, amelyet még akkor sem lehet megúszni, ha otthon készítjük a kávénkat, és elkerüljük a kávézók elviteles műanyag kanalas, fedeles poharas megoldásait. A gyors és praktikus, egyre divatosabb kapszulás kávéfőzők hátránya szintén a rengeteg műanyag kapszula felhalmozása. Lehetséges a hulladékmentes kávézás, és ha igen, mennyivel terheli a pénztárcánkat?

Az index.hu cikkében a kávézás és a hulladékcsökkentés négy szempontjával foglalkozott részletesebben: azzal, hogyan, miben vásároljuk és visszük haza a kávét; mivel főzzük meg; miből isszuk meg; és mit csinálunk a zaccal.

A kávé beszerzése

Úgy tűnik, muszáj választania azoknak, akiknek a kávézás a szenvedélyük, mi a fontosabb: a műanyaghulladék minimalizálása, a kávézás gazdaságossága, vagy hogy a lehető lefinomabb legyen a kávé. Ez a három szempont egyszerre sehogy sem tud teljesülni. A bolti őrölt kávé a leggazdaságosabb megoldás, ám az fém- vagy műanyag csomagolásban kapható, így ha a teljes műanyagmentesség a cél, akkor azt úgy érhetjük el az otthoni kávézásnál, ha a kávét papírzacskóban vagy saját dobozban visszük haza. Jó pár kávézóban kaphatóak szemes és őrölt kávék kimérve, sőt házhoz is rendelhetjük papírcsomagolásban a kávét a pörkölő cégektől, így műanyagmentesek maradhatunk. 

Ez a megoldás viszont drágább, mint a bolti őrölt kávé.
A pörkölőktől rendelt 200-250 grammos szemes kávé körülbelül 3000 forintba kerül, igaz, ez már topkategóriás minőség. A jobb minőségű bolti kávék harmad ennyibe kerülnek

- mondta Horváth Gergő barista, aki a különféle kávés és baristatanfolyamokat szervező Ursa Maior Kreatív Műhely oktatója. Ha a döntésünk az, hogy isteni kávét szeretnénk inni, akkor viszont nincs mese: frissen kell őrölni a szemes kávét fogyasztás előtt. Horváth Gergő szerint az előre őrölt kávé ugyanis hamar elveszti az aromáját, ráadásul minden kávéfőzőhöz másféle finomságú őrlemény szükséges. Itt újra a zsebünkbe kell nyúlnunk, ugyanis a szemcseméret állítására alkalmas kávéőrlő (ami nem azonos a szemcseméret beállítására nem alkalmas kávédarálóval) szintén drága mulatság. 

Kézi kávéőrlőket 10 ezer forint körül lehet már kapni, az elektromos őrlők ára viszont már 30-50 ezer forint

- mondja a szakember.

A kávé elkészítése

Ha nem akarunk házhoz rendeléssel vacakolni vagy otthon őrölni, akkor bele kell törődnünk, hogy a boltban megvásárolt kávé csomagolásával hulladékot termelünk. Ha ezt elfogadjuk és gazdaságos megoldást keresünk, akkor a kotyogós kávéfőző mellett érdemes dönteni, mert a bolti kávék szemcsemérete a kotyogókhoz van optimalizálva. Kotyogóst már 1-2 ezer forintért is lehet kapni, de az igazán menő olasz verziók 10 ezer forint felettiek. Ezenkívül a hulladékmentes kávézásnak szintén fontos szabálya, hogy

tilos a kapszulás kávéfőző.

Merthogy létezik ugyan tölthető kapszula, 3600 forintért már elérhető a 3 darabos újratölthető kapszula, viszont ezzel a technológiával le kellett mondani a jó minőségű hosszú kávéról, és így el is veszik a kapszulás főzők nagy előnya: a gyors és praktikus kávékészítés.A gyors automatizmusból újra időigényes szertartás válik, mert a kapszulát ki kell üríteni, majd el kell mosni, ráadásul a töltés is jókora odafigyelést igényel, hogy ne ússzon kávéban az egész konyha.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A műanyagmentes otthoni kávéfőzés kulcsa tehát a kotyogós vagy karos, esetleg filteres kávéfőző használata.

A kávé elfogyasztása

Itt a legegyszerűbb a hulladékcsökkentés. Otthon nyilván nem iszunk eldobható műanyag pohárból kávét, a kávézók elviteles italait viszont gyakran ilyenekben szervírozzák. Annyi a (nem különösebben talányos) titok, hogy az elviteles kávékat nem szabad eldobható műanyag tetővel, műanyag kavaróval, műanyag pohárból elfogadni, hanem tartanunk kell magunknál egy bögrét.

A hulladék hasznosítása

A hulladékmentes kávézás fontos kérdése a kávézacc újrahasznosítása is. Tele van az internet a kávézacc legkülönfélébb felhasználási módjaival, ezek közül Horváth Gergő kettőt említett:

Magnézium- és kalciumtartalma jót tesz a növényeknek, serkenti a nekik elengedhetetlen baktériumok jelenlétét, így felhasználhatjuk a termőföldre szórva, de például bőrradírként vagy a fejbőrbe dörzsölve a koffeintartalomnak köszönhetően a hajhagymák növekedésének serkentésére is.

Címkék:
vásárlás, kávézás, környezettudatosság, műanyagszemét, műanyag újrahasznosítás,