Bréking! A kormány elhalaszthatja a bankszámlák zárolását

Portfolio2019. június 20. 12:06

Ha a bankok azt tapasztalják, hogy több mint egymillió ember számlája veszélybe kerül, akkor a pénzintézeteknek kell kezdeményezniük a határidő esetleges kitolását - mondja Gyulyás Gergely Miniszterelenköséget vezető miniszter.

Június 27-én sok banki ügyfelet érhet meglepetés: könnyen előfordulhat, hogy nem fognak hozzáférni a bankszámlájukhoz, nem tudnak átutalni, kártyával fizetni mindaddig, míg a bankjuk el nem végzi a teljes körű átvilágításukat - írja a Portfolio. Gulyás Gergely miniszter ugyanakkor most egy új húrt pendített meg ezzel kapcsolatban, mint elmondta: Ha a bankok azt tapasztalják, hogy több mint egymillió ember számlája veszélybe kerül, akkor a pénzintézeteknek kell kezdeményezniük a határidő esetleges kitolását.

Gulyás azt is hozzátette, mindössze egy rendeletmódosításra van szükség, de nem ennyire egyszerű a helyzet.

A pénzmosásról és terrorizmusfinanszírozásról (Pmt.) szóló szabályozás határozza meg, hogy a pénzintézetek miképpen kötelesek azonosítani az ügyfeleiket, és hogy milyen szintű azonosítással mi mindent tehetnek. Ez egy EU-szabályozás alapján írt rendelet, vagyis az egész EU-ban ez a határidő van érvényben.

Ha valóban kitolják a határidőt, akkor azzal valószínűleg kötelezettségszegési eljárást kockáztat a kormány, ugyanakkor mire a lassan működő EU-s gépezet bármiféle szankciót kiszabna, jó eséllyel már régen teljesítenék a bankok és az ügyfelek az uniós elvárást. Még múlt héten kérdeztük a Pénzügyminisztériumot arról, a határidő eltolása lehetséges-e, de választ nem kaptunk.

Címkék:
vásárlás, bankszámla, megtakarítás, pénzmosás, zárolás, terrorizmus, kötelezettségszegési eljárás,