Embertelen: ennyi magyar nőnek még az intim tisztaság is luxus

hvg.hu2019. április 30. 09:30

Magyarországon ma is sok olyan fiatal lány van, aki havonta kimarad az iskolából, mert nem jut hozzá intim higiéniás termékekhez, és nem csak a szegényebb országrészekben. A jelenségre a Magyar Vöröskereszt is felfigyelt rá: tavalyi sikeres pilot projektjük után idén ősszel országszerte 4350 általános iskolás lánynak juttatnak el ingyen tamponokat, betéteket.

A jelenség angol neve period poverty, azaz menstruációs szegénység, mely az elmúlt években a világon számos helyen politikai közbeszéd tárgya. Ez viszont hiába gondoljuk, hogy csak harmadik világbeli országok problémája: hivatalos adatok szerint az Egyesült Királyságban minden tizedik lány érintett, és 137 700 kamaszlány hiányzott már iskolából, mert nem volt pénze betétre - közölte a hvg.hu. 

A betétek és tamponok ára változó, egy nő élete során körülbelül 18 ezer fontot, azaz 6 millió 700 ezer forintot költ női higiéniás termékekre brit felmérések szerint.

Magyarországon még nem készült hivatalos kutatás, hány nőt érint a menstruációs szegénység. A szakemberek szerint viszont sokkal nagyobb mértékű a gond, mint hinnénk. 

Erről a témáról nehéz felméréseket készíteni, jelenleg legfeljebb csak a lányok körében előforduló gyakoribb iskolai hiányzásokból tudunk rá következtetni

- mondta Nagy Gábor, a Magyar Vöröskereszt főigazgató-helyettese.Viszont több helyről, még Budapestről is kaptak már visszajelzéseket kollégáiktól. A jelenség a szegényebb rétegek mellett a hajléktalan nőket is érinti, akiknek a jelenlegi számát 4870-re teszik.

Magyarországon biztosan több ezer nőnek lenne szüksége segítségre, főként hogy a mentsrucáió még mindig tabunak számít hazánkban, és ritkán szerveznek gyűjtőakciókat néhány civil és magánkezdeményezésen kívül. A "RÉS" Alapítvány által működtetett Podmaniczky utcai női éjjeli menedékhelyen például mindig szívesen látják az adományokat - elsősorban betéteket.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A Magyar Vöröskereszt tavaly ősszel, kísérleti jelleggel elindította a Lányból Nővé programját, reagálva a menstruációs szegénységre, de az derült ki, hogy a magyar diákoknak még arra is nagy szükségük van, hogy tabuk nélkül kérdezhessenek a témáról. A kísérleti projekt azonban csak a támogatások egyik része, a Vöröskereszt a szeptemberi iskolakezdéskor 36 ezer csomag intimbetétet osztott szét abból a készletből, amit a 2015-ös menekültválság alatt vásároltak. A projekt sikeres volt, ezért a Magyar Vöröskereszt idén az egész országra kiterjeszti azt, most kifejezetten a nélkülöző fiatal lányokra koncetrálva.

A tervek szerint ősszel 4350 lány kap majd ingyen betétcsomagokat az országban.

Nagy Gábor elmondta, hogy a csomagok mellé mind kapnak majd a menstruációs felvilágosító kiadványunkból is, és beszélgetéseket is tartanak majd iskolai kereteken belül a védőnők segítségével. Magyarországon egyelőre csak a civil szervezetek és magánszemélyek adományai segíthetnek az érintetteken,akiknek a száma egyre nő: pedig akár iskolás lányokról, akár hajléktalan nőkről van szó, a személyes higiéniának alapvető emberi jognak kell lennie.

Címkék:
vásárlás, szegénység, penzcentrum, vöröskereszt, menstruáció, tampon,