Így készül Széll Tamás húsvéti menüje: mutatjuk a receptet

Pénzcentrum2019. április 12. 10:30

Annak ellenére, hogy egész évben hatalmas a sonkaválaszték az üzletek polcain, a sonkafogyasztás kiemelkedő időszaka a húsvét. Utánajártunk, milyen árakra számíthatnak idén a vevők és tippeket adunk, mire érdemes figyelni a vásárlásnál, ha valóban jó minőségű, ízletes terméket szeretnénk beszerezni. Mutatunk egy receptet is, ha idén valami különleges fogással lepnéd meg a barátaidat, családodat.


Ma már egész évben óriási a sonkaválaszték az üzletek polcain, mégis, az évi sonkafogyasztás nagyjából 25-30 százaléka a húsvéthoz kötődik. A Nielsen legutóbbi adatai szerint 2017. március-áprilisban nyolcmilliárd forintnál is többet költöttünk sonkára, ami 13 százalékkal több a 2016-os év azonos időszakához képest. Két évvel ezelőtt közel 4200 tonna sonkát vásároltak a magyarok, ami 5 százalékos mennyiségi emelkedés 2016-tal szemben.

A kínálatban 11 féle sonka érhető el március közepétől, és noha még egy hét van húsvétig, már most nagy a kereslet

 - közölte a Lidl Magyarország a Pénzcentrum megkeresésére, így az áruházlánc az előző évhez képest kétszámjegyű növekedést vár.

Az elmúlt két hét eladásai alapján elmondható, hogy a vásárlók körében a füstölt, kötözött lapocka a legkeresettebb termék a húsvéti sonkák közül.  A diszkontáruház kínálatában elérhető húsvéti sonkák ára 879 - 3190 forint között mozognak

 - írták.

Könnyen pórul járhatsz, ha nem figyelsz!

Hatalmas a kínálat az üzletek polcain, ezért érdemes mindig megnézni a címkét, amely megmutatja, hogy milyen típusú és minőségű termékkel van dolgunk: a nyers sonkák esetében a "nyers sonka", a hőkezelt sonkák esetében "főtt sonka" vagy "sült sonka" alapmegnevezést olvashatjuk.

Azt is nézzük meg, hogy hagyományos pácolással, vagy gyorspácolással készült-e a termék. Utóbbi esetben ugyanis a páclevet injektálással és/vagy vákuum segítségével juttatják a szöveti részekbe, amely által lerövidül az érlelési idő és hamarabb kialakulnak a sonkára jellemző érzékszervi tulajdonságok.

Mivel a gyorspácolt termék előállítási ideje és költsége is alacsonyabb a hagyományos pácolással készült sonkáénál, ezért fogyasztói ára is alacsonyabb, de az íze sem lesz olyan, mint a drágább húsárué. A Nébih megjegyzi, ha valaki ilyen sonkát választ, azt kellemetlen meglepetés érheti: ugyanis a megfőzése után csalódottan tapasztalhatja a sonka méretcsökkenését.

Az sem mindegy, hogy a jelölésen a "füstölt" vagy a "füstölt ízű" kifejezés szerepel-e. Előbbi esetben a füst keményfa közvetlen elégetésével keletkezhet, de a füstaroma légtérbe párologtatásával előállított termékeket is lehet füstöltnek nevezni.

Ha viszont a füstölt ízű sonkát választunk, érdemes tudni, hogy ez esetben a füstaromát közvetlenül a húskészítménybe juttatják, például injektálással. Ízben és illatban is óriási különbségek vannak a füstölt, illetve a füstölt ízű sonkák között.

A lejárati idő mellett érdemes azt is ellenőrizni, hogy a sonka ne legyen túl kemény vagy beszáradt, valamint fontos, hogy a termék - nyomás nélkül - ne engedjen levet!

Így készítsd el a húsvéti ebédet

Az, hogy hogyan tároljuk és készítsük el a sonkát, nagyban függ attól, milyent választottunk: a hagyományos nyers füstölt sonkát nem kell, és nem is javasolt hűtőszekrényben tárolni.

A nyers sonkát a főzést megelőző este érdemes hideg vízbe áztatni, annyira, hogy a víz ellepje. Másnap annyi órán át főzzük a sonkát, ahány kilót az nyom. A főzővíznek épp csak gyöngyöznie kell, amíg fő a sonka. Akkor lesz jó a hús, ha a húsvilla már minden akadály nélkül, könnyen átsiklik rajta. A főzővizet érdemes ízesíteni egész borssal, vöröshagymával, fokhagymával, babérlevéllel, borókabogyóval. Ha megfőtt a sonka, hagyjuk, hogy a főzőlevében hűljön ki, majd miután a húst kivettük, a fűszeres, sonkás vízben megfőzhetjük a tojásokat is.

A főtt, füstölt sonka jellegű készítményeket (pl. kötözött sonka, gépsonka) hűtőszekrényben kell tartani, és fogyasztás előtt nem kell megfőzni.

Ha nem éred be a klasszikus menüvel: ezt érdemes főznöd idén húsvétkor

Széll Tamás, a Bocuse d'Or-on nyert séf megosztotta velünk egyik receptjét. Ha idén húsvétkor valamilyen különleges fogással lepnéd meg a barátaidat, családodat, ezt érdemes elkészítened:

Mangalica "óvári" szelet, vagyis mangalica tarja, pirított gombával, sonkával-sajttal sütve

Hozzávalók:

  • Mangalica tarja, vastag szelet 4 db 120-150g-os szelet
  • Ördögszekérgomba 4-6 db
  • Dulano Selection Fekete erdei sonka 4-6 szelet
  • Valley Spire Chedar sajt, egész 350 g
  • Sárgarépa 1 szál
  • Cukkini 1 db
  • Brokkoli, rózsáira szedve 1 marék
  • Koktél paradicsom 10-12 db
  • Újhagyma, apró 4 db
  • Bébiparaj 2 marék
  • Petrezselyem 1 köteg
  • Snidling 1 köteg
  • Citrom 1 db
  • Kakukkfű, friss 5-6 szál
  • Fokhagyma 2 gerezd
  • Pilos Vaj 150-200 g
  • Castello Só
  • Kania Frissen őrölt bors

A vastag mangalica tarja szeleteket enyhén sózzuk, borsozzuk, forró serpenyőben kevés sertés zsíron épp csak megkapatjuk, majd kivesszük a serpenyőből. A szeletekre vágott ördögszekérgombát ugyanebben a serpenyőben pár perc alatt megpirítjuk, pirítás közben sózzuk, borsozzuk. (Ügyeljünk arra, hogy ne szárítsuk ki a gombát, mert még a hússal együtt is fogjuk sütni!) Ha kész a gomba, szépen rárendezgetjük a húsra. Ne sajnáljuk a gombát a húsról!

A serpenyőben olvasztunk pár kanál friss vajat, dobunk mellé egy kis friss kakukkfüvet, két gerezd zúzott fokhagymát, negyed cikk citrom lehúzott héját. Ha habzik a vaj, beletesszük a gombás hússzeleteket és az újhagymákat, majd pár percig locsolgatjuk a barnuló-habzó vajjal, míg szépen megsülnek a mangalica szeletek, ugyanakkor ügyeljünk arra, hogy ne szárítsuk ki a húst! Ha elkészültünk, a húsra terítünk néhány szelet hajszálvékony fekete erdei sonkát, rárendezgetjük az újhagymát és vastagabbra vágott Chedar sajtot.

Pár percet pihentethetjük a húst, míg egy másik serpenyőben összedobunk egy kis vegyes, vajon párolt zöldségköretet.(sárgarépa, cukkíni, brokkoli, újhagyma, koktélparadicsom, bébiparaj és petrezselyemlevélkék, petrezselyem szára aprítva, snidling) Amikor lassan elkészülünk a zöldséggel, nem túl forró sütőbe tesszük, az összerakott mangalicatarját, hogy a sajt csak éppen ráolvadjon a húsra.

Ha elkészültünk, tálalhatunk is.

Támogatott tartalom
A cikk megjelenését a Lidl Magyarország támogatta.

Címkék:
vásárlás, lidl, húsvét, sonka, menü, kkf,