Indul a sonkaroham: erre készülnek az üzletek húsvét előtt

Pénzcentrum2019. április 10. 09:02

Idén tovább nőtt a családok jövedelme, és ez a fogyasztáson is meglátszik: húsvétkor élénkül a kereskedők forgalma. 50-60 milliárd forint is lehet a lakosság kiadása az ünnep, véli az Országos Kereskedelmi Szövetség. A piaci szereplők a forgalom növekedésére számítanak.

A húsvéti ünnepek miatt legalább 50 milliárd forinttal emelkedik majd a lakossági költés mértéke egy átlagos áprilisi hónaphoz, főként élelmiszerre költünk majd többet. Már ezen a hétvégén is, de főleg jövő héten az áruházláncok, piacok, szaküzletek magasabb forgalmat bonyolítanak majd a szokásosnál. A nagypénteki munkaszüneti nap miatt várhatóan jövő hét szerdán és csütörtökön intézik majd legtöbben a bevásárlást - közölte a Magyar Nemzettel az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ).

Már tavaly és a munkaszüneti nap 2017-es bevezetésekor sem okozott kiesést a kereskedőknek a húsvét előtti péntek munkaszüneti nappá nyilvánítása, a vásárlók alkalmazkodtak a megváltozott nyitvatartáshoz - mondta el Vámos György, a szervezet főtitkára.

A legtöbben előre beszerzik az ünnepi ételek alapanyagait, de nagyszombaton nincs korlátozva az áruházak nyitvatartási ideje, ezért várható, hogy húsvétvasárnap és -hétfő előtt (amikor ugyancsak zárva maradnak a boltok) sokan betérnek friss élelmiszerért, kiegészítő termékekért.

A tartós alapanyagokat jellemzően a legtöbben előre beszerzik húsvét előtt, a sonkakereslet már most jelentős. Összességében már most átlagon felüli a fogyasztás - mondta az OKSZ főtitkára. A nagypénteki munkaszüneti nap csak még inkább ösztönzi a fogyasztást, ugyanis ezzel még egy nappal nappal több ideje jut a családoknak a pihenésre, viszont emiatt előbbre tolódik a felkészülés, és nagyobb mennyiségben vásárol a lakosság ételekből, italokból.

Húsvét előtt a tipikus élelmiszerek eladásai nőnek a leginkább: a sonka és a hústermékek, a kalács, a tojás, a friss zöldségek, valamint a különféle édességek és sütőipari termékek.

 A Gallicoop Pulykafeldolgozó Zrt. szerint a kereslet a prémium- és a középkategóriás termékek irányába tolódott el, és egyre inkább háttérbe szorulnak az olcsó, kevésbé jó minőségű árucikkek. Emelkedik az iparcikkek értékesítése is: ajándékot, játékot, könyvet is vásárol a lakosság húsvétkor, ezen túl pedig sokan jelentősebb beruházással készítik elő lakókörnyezetüket, kertjüket vagy a nyaralójukat az ünnepi hétvégére, a tavaszi szezonra. Emiatt a tartós termékek eladásai is jelentősek maradhatnak áprilisban. 

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 
Sokan el is utaznak a húsvéti hétvégére, ez pedig a szolgáltatók forgalmát is növeli, hiszen a plusz munkaszüneti nap beiktatása miatt több időt töltenek a családok szállodában.

Az áruházláncok is számítanak a forgalomnövekedésre húsvét előtt: az Auchan tíz százalékot meghaladó emelkedésre számít a látogatottságban, a Sparnál akár ötven százalékkal is nagyobb lehet a forgalom egy átlagos héthez képest. A CBA üzleteiben húsz százalékkal nőhetnek az eladások. A Tescónál forgalma az ünnepi időszakban másfélszerese az átlagosnak, míg az Aldi harminc-negyven százalékos növekedésre számít áprilisban.

Címkék:
vásárlás, húsvét, ünnep, penzcentrum, forgalom, növekedés, költés, lakosság,