Hogy micsoda? Több mint 500 forint lesz egy doboz tojás húsvétra

Pénzcentrum2019. március 25. 19:20

Lényegesen drágulhat a tojás az ünnepre, így nem kizárt, hogy 10 darabért több mint 500 forintot fognak kérni. A termelők előre beárazzák a nagyobb keresletet.

Átlagosan 10-20 százalékkal drágulhat a tojás a húsvét közeledtével - derült ki az RTL Klub híradójából. A tenyésztők ugyanis előre beárazzák a nagyobb keresletet, ami miatt több tojóra van szükség.

A riport számításai szerint így egy 10 darabos doboznyi tojás az átlagos 407 forintról 500 forintra emelkedik.

Elhangzott az is, hogy a tojás fogyasztói ára már tavaly szeptemberben emelkedni kezdett az aszály és a takarmány drágulása miatt.

40 százalékos drágulást jósoltak

Korábban a Tények is foglalkozott a tojásárakkal. Nekik a vásárlók azt mondták, hogy a drágulás okát a közeledő húsvétban látják. A budapesti piacokon már most 35-60 forintot is kérnek a tojásért, és az ünnep közeledtével még számíthatunk további áremelkedésre.

A vásárlók elmondták, hogy ebben az időszakban még több tojást vásárolnak: nem csak a tojásfestés, hanem az ünnepi sütés-főzés miatt miatt is.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Ennek következtében a termelőknek reagálva a megnövekedett keresletre, egy újabb állományt kell beállítaniuk. Ez pedig a termelési költségek növekedését eredményezi, ami az eladási árra is hatással van. Mivel húsvét után a nagyobb állományra már nincs szükség, ez veszteség a termelők számára.

Ha az ezzel járó költséget előre ki akarják gazdálkodni, kénytelenek emelni az áraikon, így akár 40 százalékos tojásár drágulásra is számíthatunk.

Címkék:
vásárlás, húsvét, drágulás, tojás, boltok,