Áremeléstől tartanak a magyarok: de még így is vásárolnának

MTI2019. február 25. 13:00

Csökkent a GKI konjunktúraindexe január-februárban, de a magyar gazdaság szereplői alapvetően így is optimisták. A foglalkoztatási szándék minden ágazatban óvatosabbá vált az építőipar kivételével.

Tavaly az utolsó negyedévben folyamatosan emelkedett, idén az első két hónapban viszont csökkent a GKI konjunktúraindexe. Februárban az üzleti várakozások közül csak az építőipariak javultak, a fogyasztói várakozások elmaradtak a múlt év végitől, a magyar gazdaság szereplőire azonban összességében továbbra is az optimizmus a jellemző - közölte a GKI Gazdaságkutató Zrt.

A foglalkoztatási szándék minden ágazatban óvatosabbá vált az építőipar kivételével, ahol viszont januárban volt kiugró mértékű a visszaesés. A lakosság munkanélküliségtől való félelme februárban nem változott. Az áremelési törekvés az építőipar kivételével - ahol a válaszadók több mint fele készül áremelésre a következő három hónapban - minden ágazatban gyengült, a fogyasztók inflációs várakozása viszont tovább erősödött.

A magyar gazdaság jövőjének megítélése a januári általános és jelentős romlás után jellemzően - főleg az építőiparban és a kereskedelemben - javult, az iparban viszont markánsan tovább erősödött a pesszimizmus. Valamivel jobb lett a lakosság véleménye. A lakosság a saját pénzügyi helyzetét, a nagy értékű fogyasztási cikkek várható vásárlási lehetőségét és jövőbeli megtakarítási képességét kissé jobbnak érezte, mint januárban - közölte a GKI.

Címkék:
vásárlás, pénz, drágulás, gki, vásárlók,