Elfogyott a magyar krumpli: a külföldi meg méregdrága

Pénzcentrum2019. január 30. 09:00

Gyakorlatilag elfogyott a hazai burgonyakészlet, az importált áru pedig nagyon drága. Egy kilóért csaknem kétszer annyit kérnek, mint tavaly.

Mostanra a hazai burgonya gyakorlatilag elfogyott, az árak a magasba szöktek - írta a Világgazdaság. A lapnak a 300 hektáron termelő Solum Solum Zrt. burgonyatermesztési igazgatója azt mondta, hogy a tárolókapacitás hiánya és a gyengébb minőség miatt általában csak január végéig, február közepéig tart ki a magyarországi burgonyatermés.

Így alacsony hozamok miatt is már most a jóval drágább importáru foglalja el a piacot. Az Agrárgazdasági Kutató Intézet (AKI) jelentése szerint az idei második héten a Budapesti Nagybani Piacon kilogrammonként 140 forint volt a burgonya bruttó termelői átlagára, miközben egy évvel ezelőtt 80 forintot kellett fizetni érte. A kiskereskedelemben a mosott, csomagolt burgonya már 300 forint körüli áron kapható.

Ráadásul a rossz időjárás miatt a nagy európai burgonyatermesztő országokban is kevesebb termett, Franciaországban például 30 százalékkal lett kisebb a jó minőségű áru mennyisége.

A lap felidézte a KSH korábbi adatait, miszerint 1960-ban még hárommillió tonnás volt a termés, ami 1990-ben 1,2 millióra, a 2000-es évek elejére pedig 780 ezer tonnára csökkent.

Címkék:
vásárlás, piac, burgonya, krumpli, áremelkedés, termelők, budapesti nagybani árak,