Ez az idei ajándéksláger: kiderült, mit fog kapni rengeteg magyar

Pénzcentrum2018. december 17. 16:00

A legfrissebb statisztika szerint is szépen hízott a boltos világ 2018 első három negyedévében. És már ebből is tudni, hol keresik karácsony előtt a vásárlók a legnépszerűbb ajándékokat. Az adatok azt mutatják, hogy az ajándéklistákon toronymagasan vezet a mobiltelefon. De lesz sok más, nem csak műszaki cikk, hanem játék, könyv, kozmetikum, vagy ruhadarab is a fa alatt.

Az előrejelzések és az eddig megismert statisztika szerint 6 százalék feletti tempóban nő 2018-ban a boltos világ, az eladott árumennyiséget nézve, szaknyelven volumenben, úgy egyébként ez darabot, kilót, métert, litert és minden más mértékegységet is jelent, tehát kiszűrve az árváltozásokat. A Blokkk.com most félretette a szűrőt, és azt nézte, az egyes árucsoportoknál mennyi pénzt hagytak a vásárlók a boltok pénztáraiban.

A világ topja a mobiltelefon

A költekezések növekedési ütemének lajstroma alapján 2018-ban a legnépszerűbb boltos portéke a mobiltelefon. Az előző évhez képest másfélszeresére ugrott a vásárlások értéke, ami több árulkodó jelnél. Ehhez képest a többi műszaki cikk jókora lemaradásban van a piachízlalás ütemében, de azért sok panaszra itt sincs ok, hiszen megközelíti a 20 százalékot az eddigi növekedés üteme is. És a tapasztalat az, hogy az első három negyedévet követően a negyedik más csak jobb szokott lenni. Az élbolyban tanyáznak a kozmetikumok is, amiben nincs meglepetés, ajándéknak is népszerű a termékcsoport.

Az évközi arányokat nézve ugyanakkor nem tűnik ki, hogy mennyire népszerű ajándék a játék és a könyv. Sajátossága ennek a két piacnak viszont, hogy az éves forgalom több mint fele a karácsonyhoz kötődik. Ebből is következik, hogy lusta időszak az év első kilenc hónapja, így ebben a körben a kivétel erősíti a szabályt, más adatok szerint karácsony előtt itt is folyik a pénz a pénztárcákból.

Tarol a techvilág: eddig is így volt

Az elmúlt évek irányzatai összességében is azt is jelzik, hogy a korszerű techcuccok húzzák leginkább a boltos vásárlásokat, nem csak karácsonykor. Ezzel egyidejűleg pedig át is alakul a boltos világ áruszerkezete, belső összetétele, hiszen a fő árucsoportokat nézve az iparcikkek piaca gyorsabb ütemben nő az élelmiszer vásárlásoknál.

Címkék:
vásárlás, mobiltelefon, internetes vásárlás, karácsonyi ajándék, blokkk.com,