Eltűnhet a magyarok egyik kedvenc fenyője: mi lesz így a karácsonnyal?

Népszava2018. december 10. 09:00

Idén akár 12-13 ezer forint is lehet egy 2 méteres nordmann fenyő árusnál, ám még korábban ezeket a fákat jobbára Németországból és Dániából importálták, ma már jelentős magyarországi termelésről lehet beszámolni. Az ezüsfenyőtől azonban lehet búcsút kell inteni, mert egy gyógyíthatatlan betegség támadta meg az állományt - írja a Népszava.

A fenyőfa ára függ a mérettől, az árusítóhelytől és a származási helyétől is. A jelenleg legnépszerűbb nordmann fenyőt például korábban főleg Dániából és Németországból importálták a hazai árusok, ám mára már jelentős a hazai termelés is a magyarok kedvencéből.

Ennek ellenére az árak nem csökkennek, a lap szerint az aszályos idő miatt az öntözés, a növényvédelmi költségek növekedése miatt idén karácsonyra 10-15 százalékkal is magasabb lehet a nordmann métere, ami így elérheti a 6000-6500 forintot is.

A lucfenyő ára 2017-hez képest még dinamikusabban 20-25, de akár 30 százalékkal is emelkedett, métere 3200-3500 forintba kerül, míg az egyre ritkább ezüstfenyőért 5000-5500 forintot is meg kell adni.

A Magyar Díszkertészek Szövetségének tájékoztatása szerint 1500-2000 hektáron termelnek fenyőfákat Magyarországon. Ráadásul az egyre népszerűbb cserepes fenyők a teljes választék 10-15 százalékát teszik ki a szövetség szerint. 

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Azt is érdemes megjegyezni, hogy ma már a magyar ültetvények 80 százaléka nordmann, a többi pedig főleg luc, és kismértékben erdei, illetve lucfenyő. Korábban például rengeteg lucot ültettek, ami lenyomta az árakat, így sokan felhagytak vele, ami viszont hiányt szült a jó illata miatt kedvelt fából. Mivel egy szép lucfenyő nevelése legalább 5 év, ezért ennek az ára emelkedett a legnagyobb mértékben - írja a lap.

Az ezüstfenyőtől azonban idővel lehet teljesen búcsút kell inteniük a vásárlóknak, mert a tujákhoz hasonlóan egy jelenleg szinte gyógyíthatatlan fabetegség támadta meg az állományokat. Ezért sok gazda úgy látja, nem érdemes vele foglalkoznia.

Címkék:
vásárlás, pénzcentrum.hu, karacsony, fenyőfa, nordmann, luc, fenyő,