Rengetegen igényeltek támogatást a fűtéshez: de házhoz már nem viszik a fát

Népszava2018. október 16. 10:00

A tegnapi határidőig az összes érintett, körülbelül 800 ezer, nem gázzal vagy távhővel fűtő család leadhatta igénylését a 12 ezer forint értékű támogatásra - írja a Népszava. 

A tegnapi határidőig az összes érintett, körülbelül 800 ezer, nem gázzal vagy távhővel fűtő család leadhatta igénylését a 12 ezer forint értékű támogatásra - vélekedett a lapnak Schmidt Jenő, a Települési Önkormányzatok Országos Szövetségének (Töosz) elnöke. A listákat becslése szerint a helyhatóságok a héten elküldhetik az illetékes Belügyminisztériumnak (BM). Így az érintettek november végéig hozzájuthatnak a jogosultsági papírhoz - vélte.

A 12 ezer forint értékű tüzelőanyaghoz a hideg időszak kezdetére mindenki hozzájuthat

- véli Pogácsás Tibor, önkormányzati államtitkár, aki mindennek a közpénzigényét 10 milliárd forintra tette. A Népszava becslése szerint ez kb. 800 ezer 12 ezres támogatást fedez, ami a lap számításai szerint az összeg egy átlagos, 80 négyzetméteres ház téli tüzelőköltségeinek kevesebb mint 5 százalékát fedezik.

A lakosság egyébként tűzifát, szenet, palackos vagy tartályos pb-gázt, fűtőolajat vagy pellet/brikettet igényelhetett, amiből a Töosz elnök szerint 60 százaléknyian tűzifára, 35 százaléka szénre, a fennmaradó pedig a többire ment. A lap jelzi, hogy magán a terméken kívül az állam semminemű további támogatást nem nyújt a termék előkészítésére vagy kiszállítására. Schmidt Jenő nem lát esélyt arra, hogy a települések ezt saját költségen képesek lesznek elintézni. Így az egyetlen ésszerű lehetőségnek azt tartja, hogy az önkormányzatok leadják a helyi tüzépeknek a jogosultak listáját.

Címkék:
vásárlás, fűtés, pénzcentrum.hu, támogatás, tűzifa,