Klímaváltozás: búcsúzhatnak a magyarok kedvenc reggeli italuktól is?

Pénzcentrum/InfoRádió2018. október 7. 10:04

Magyarországon is egyre igényesebbek a fogyasztók, így elterjedtek a jó minőségű, újhullámos kávék - mondta nemrég az InfoRádiónak Nezvál Máté kávépörkölő.

A magyar egy kávéfogyasztó nemzet, vagyis átlagosan gyakrabban isszuk ez az italt, mint a teát. A fogyasztók az utóbbi években igényesebbekké is váltak - mondta Nezvál Máté kávépörkölő, a 42 Coffee tulajdonosa.

Az elmúlt időszakban nyert teret az, hogy jobban utánajárjunk, hogyan lehet tökéletesíteni az italt. Sok ember munkája van abban, míg egy gőzölgő csésze kávéhoz eljutunk

- fejtette ki.

Nezvál Máté arról is beszélt, hogy a klímaváltozás a kávéültetvényeket is veszélyeztetheti. "A komplexebb ízeket magáénak tudó arabica sokkal kényesebb a betegségekre és a környezeti hatásokra is. Inkább a magasabb területeket kedveli, mert az átlaghőmérséklet alacsonyabb. A felmelegedés a hozamokon is érezteti hatását" - mondta.

Nezvál Máté szerint egy nagyobb faj vagy betegség megjelenése megtizedelheti a hozamot, és ez hatással van az árra, és a termlés visszaesését eredményezheti. A fekete ital fogyasztására világszerte egyre nagyobb az igény, több eddig teafogyasztó nemzetnél - például Indiában és Kínában - sorra nyílnak a kávézók - tette hozzá a szakember.

Címkék:
vásárlás, kávé, kávéfőzés, kávéfogyasztás, kávézás,