Meghökkentő különbségek vannak a budapesti és a vidéki bérek között

hvg.hu2018. szeptember 25. 09:04

Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében az átlagkereset a 150 ezer forintot is alig éri el, Budapesten ezzel szemben 270 ezer fölött van - olvasható a Hvg.hu-n.


Júliusban az átlagos nettó kereset Magyarországon családi kedvezmény nélkül 217 300 forint volt, a kedvezményt is figyelembe véve pedig 225 800 forintra becsülhető - derült ki a KSH 2018. szeptember 20-án publikált adataiból. Ez azonban ahogy arról a Pénzcentrum is beszámolt, messze nem fedi a valóságot.

A KSH Fókuszban a megyék kiadványából most kiderül, hogy Budapest és Győr-Moson-Sopron megye húzta fel az országos átlagot, amikor az átlagkeresetet kiszámolták. Ezen a két térségen kívül sehol sem érik el a nettó bérek a 217 ezer forintot. A legkevesebbet Szabolcsban lehet keresni, ott 149 568 forint az átlagbér.

A két leggazdagabb helyen kívül Fejér és Komárom-Esztergom megyében érte el az idei első féléves átlagkereset a nettó 200 ezer forintot. Heves, Tolna, Vas és Veszprém megye adata közelítette a 200 ezres határt, ott valószínű, hogy ha tovább nőnek az országban a bérek, nemsokára már kettessel fog kezdődni az átlag.

Címkék:
vásárlás, Budapest, ksh, átlagfizetés, megyék, átlagbér,