Szombaton kiderül, melyik a 100 legjobb magyar bor (x)

Pénzcentrum2018. szeptember 19. 15:00

Szombaton megjelenik a száz legjobb hazai bort bemutató Winelovers 100 - A 100 legjobb magyar bor című magazin. A kiadvány célja segíteni a fogyasztóknak, hogy a sokszínű kínálatban megtalálják azokat az igazodási pontokat, amelyek megkönnyítik a borválasztást. A 116 oldalas magazin a toplistákon kívül a magyar bor jelenét és jövőjét mérlegelő tartalommal jelenik meg, a Neszmélyi borvidék pedig 24 oldalas önálló mellékletben mutatkozik be.

A legszélesebb merítés érdekében a mértékadó hazai és nemzetközi borversenyek legjobbjai (2017. július 1. - 2018. június 30. között lezajlott versenyek legalább aranyérmes borai) és a felkért szakmai ajánlók által javasolt tételek kerültek a zsűri elé, amelynek tagjai WSET (Wine and Spirit Education Trust) borászdiplomával rendelkező szakemberek, nemzetközi borakadémikusok. A cél megnevezni és bemutatni azt a száz magyar bort, amelyek a hazai és nemzetközi borversenyek eredményei, valamint a szakmai ajánlók javaslatai alapján összeálló mezőnyből a zsűri pontszámai alapján kiemelkednek.

A zsűri elé a három kóstolási napon összesen 303 tétel került, amelyeket vakon kóstoltak és a nemzetközileg elfogadott 100 pontos skálán, szabadszavas borleírással kiegészítve a megadott érzékszervi bírálati és minőségi szempontok alapján értékelték a borokat. Minden zsűritag minden bort megkóstolt, majd a bírálat 2018 augusztusában zajlott.

Többek közül ennek az eredményét mutatja be a Winelovers 100 - a 100 legjobb magyar bor magazin, amelynek a középpontjában a száz legkiválóbbnak ítélt bor listája és részletes leírása szerepel. Ezenkívül 11, hazánkban kiemelt figyelmet érdemlő kategória (pezsgő és habzóbor; illatos fehérbor; olaszrizling; furmint; késői szüretelésű édes bor; aszúbor; rozé; kékfrankos; bikavér; bordói házasítás; Villányi Franc) legjobbjait is bemutatja, hogy az olvasók a lehető legteljesebb képet kapják a magyar borokról.

A kiadvány a toplistákon kívül a magyar bor jelenét és jövőjét mérlegelő tartalommal jelenik meg szeptember 22-én. A zsűri elnökének felkért brit Caroline Gilby Master of Wine mellett a zsűritagok is megosztják a kóstolón szerzett tapasztalataikat. A magyar borok nemzetközi potenciálját egy másik Master of Wine segítségével elemzik. A magazin a borgasztronómia és a borkultúra fejlődését, a bormarketing, a címketervezés és a borversenyek témakörét is alaposan körüljárja. A Neszmélyi borvidék pedig 24 oldalas önálló mellékletben mutatkozik be.

Listánk nem ígér bizonyosságot. Élményeket viszont igen. Arra biztatjuk olvasóinkat, állítsák össze saját toplistájukat. A régi kedvencek mellé fedezzenek fel újakat - izgalmas borvidékeket, sosem kóstolt szőlőfajtákat, újragondolt borkészítési eljárásokat, tudatos és elkötelezett borászokat

- ajánlja a kiadványt az olvasók figyelmébe Vancsik Ivett főszerkesztő.

A magazin online felületén előjegyzésben már több száz példány elkelt, szeptember 22-től pedig az újságárusoknál és a Libri könyvesbolt-hálózat üzleteiben is megvásárolható. A listán szereplő borokkal az érdeklődők a Borkollégium mesterkurzusain, valamint a 2018. december 8-án megrendezésre kerülő Winelovers 100 nagykóstoló rendezvényen közelebbről is megismerkedhetnek.

(x)

Címlapkép: Szmodits Balázs

Címkék:
bor, gasztronómia, winelovers, minőség, magazin,