Erre megy el a tékozló magyarok pénze: az egészségüket is feladják

NapiCsárt2018. július 31. 13:01

Lakhatás, rezsi, élelmiszer, közlekedés - erre megy el az átlagos magyar háztartás kiadásainak fele az Eurostat adatai alapján. De mire megy el a jövedelem másik fele, illetve mi a helyzet úgy általában Európában?

A magyarországi háztartások kiadásainak felét a lakhatás, a rezsi, az élelmiszer és a közlekedés teszi ki - derül ki az Eurostat Facebook-oldalán ma közzétett interaktív csártból. A 2016-os adatokat összegző összeállítás szerint egy átlagos hazai háztartás kiadásainak 19,2 százalékát a lakhatás emészti fel. Ezen belül közvetlenül a lakhatással járó kiadások (bérleti díj) viszik el a legtöbb pénzt (11,4 százalék), a többit pedig a rezsi, illetve az egyéb kiadások.

Szintén jelentős arányú kiadás megy el élelmiszerre illetve alkoholmentes italokra (17,7%), amelyen belül nem meglepő módon az ételek aránya a jelentősebb (15,2%). Szintén jelentős tétel a kiadásokon belül a közlekedés: ez a kiadások 12,4 százalékát jelenti. Ezen belül a legtöbb kiadással a gépkocsik fenntartása jár (7,6%), míg a közlekedési szolgáltatások aránya csekély (1,8%).

Összességében tehát ezek a kötelező jellegűnek is nevezhető kiadások teszik ki az átlagos magyar háztartás kiadásainak 49,3 százalékát. Értelemszerűen az egyéb költésekre már sokkal kevesebb jut: éttermekre, szállodai szállásra például 9,3 százalék. Ezen belül jóval több jut az étkezésre (7,7%), míg az egyéb kényelmi szolgáltatásra csak alig-alig (1,6%).

A kiadások számottevő arányát teszik ki az alkoholos italok és a dohány (összesen 7,6 százalék, ebből a dohány aránya 4, az alkoholé 2,9, míg a narkotikumoké 0,7 százalék), de hasonló arányban költünk szórakozásra és kultúrára is (7,1%). Ugyanakkor a kiadásoknak csak a 4,9 százalékát teszik ki az egészségügyi kiadások, és még ennél is kevesebbet fordítunk az öltözködésre (3,6%). A kiadások legkisebb részét azonban az oktatás teszi ki: ennek aránya mindössze 1,7 százalék.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Eközben Európában

Az uniós átlag hasonlít a magyarországi helyzethez, hiszen lényegében egy átlagos európai háztartás kiadásainak is a felét (49,6%) teszik ki a fentebb kötelező jellegűnek nevezett kiadások. Ezen belül azonban mások a belső arányok: lakhatásra többet költenek arányaiban az emberek (24,5%), közlekedésre nagyjából ugyanannyit (12,9%), ám élelmiszerre és alkoholmentes italokra kevesebbet (12,2%).

Loading...

Arányaiban nagyjából feleannyit költenek az EU-ban alkoholra és dohányra (3,9 százalék, amiből 1,9 százalékot tesz ki a dohány, 1,6 százalékot az alkohol és 0,4 százalékot a narkotikumok), mint a magyarok, az öltözködésre azonban többet (4,9%). Az egészségügyi kiadások aránya azonban uniós szinten is alacsony, sőt, el is marad a magyarországitól (3,9%).

Címkék:
magyarország, eurostat, háztartás, eu, kiadások,