Sokkal olcsóbb lesz májustól a magyar sztárgyümölcs

MTI2018. április 30. 10:00

Az eddig tapasztalható, 2000-3500 forintos árnál, jóval olcsóbb lehet májustól a magyar szamóca, azaz a földieper. Ekkor kezdik el ugyanis betakarítani a szabadföldön termett gyümölcsöket.

A magyar szamóca  szüretelése a viszonylag kis területű fűtött fóliákban vagy üvegházakban április 10. és 20. között, a fűtetlen helyeken április 20. és 30. között kezdődött, ugyanakkor nagyobb mennyiségben csak május első felében, a szabadföldi kultúrák betakarításával jelenik meg a piacon.

A Magyarországról származó földi eper fogyasztói ára áprilisban kilogrammonként 2000-3500 forint körül mozgott, míg az importgyümölcs ennél jóval, csaknem 50 százalékkal olcsóbban volt kapható.

A vásárlók a magyar szamóca árának jelentős csökkenésére májusban, az alacsonyabb termelési költségű, szabadföldi szamóca megérkezésével számíthatnak

- mondta el Apáti Ferenc, a FruitVeb Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács gyümölcsfőbizottságának elnöke.

Magyarországon a termelés jelentős része egyébként a Szentendrei-szigeten, Nagykőrös-Lajosmizse-Nyársapát, valamint Szatymaz-Zsombó térségében folyik, az országban megtermelt szamóca 90 százalékát belföldön fogyasztják el, 10 százalékot pedig az osztrák, a lengyel és a szlovák piac vesz fel. Ezzel szemben jelentős az ország importja, a magyar termés körülbelül felét teszi ki a kereskedelemben nagy mennyiségben jelenlévő spanyol, olasz és görög szamóca.

Címkék:
vásárlás, pénzcentrum.hu, szamóca, gyümölcs, import, export, termés, termény,