Újabb mérgezés fűszerkömény miatt: így kerüld el a bajt

Pénzcentrum2018. április 26. 21:30

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) olyan, atropin okozta ételmérgezésekről értesült, amelyek vizsgálata feltárta, hogy a betegek fűszerkömény tartalmú ételt fogyasztottak. A Nébih és a területileg érintett kormányhivatalok haladéktalanul elindították az események kivizsgálását, továbbá a Nébih megkezdte a termékcsoport mintavételekkel egybekötött célellenőrzését.

A Nébih március 22-én közzétette a honlapján, hogy csattanómaszlaggal szennyezett fűszerkömény került a forgalomba. Ezzel egyidejűleg a hatóság elrendelte a szennyezett termék visszahívását. Az újabb atropin mérgezéses esetekre való tekintettel és a további megbetegedések megelőzése érdekében A Nébih az alábbiak betartását javasolja közleményében:

  • Ismeretlen helyről származó, bizonytalan eredetű fűszerköményt senki ne használjon fel!
  • Az élelmiszeripari vállalkozások, vendéglátók és étkeztetők csak olyan őrölt fűszerkömény tételeket használjanak fel, amelynek atropin és szkopolamin tartalmát laboratóriumban is megvizsgáltatták! Az egész fűszerkömény felhasználása esetén is előzetesen győződjenek meg annak jól nyomon követhető származásáról, minőségtanúsítványáról, illetve gyommag-szennyeződés mentességéről!
Címkék:
vásárlás, mérgezés, egyiptom, fűszer, baj,