Kártya nélkül vehetsz fel pénzt ATM-ből: hazai banknál is működik

Forrás Dávid2018. február 25. 07:00

Múlt héten írtuk meg, hogy megjelentek Magyarországon az érintéses technológiát is elfogadó ATM-ek. Piaci információk szerint ugyanakkor több bank érintéses fizetésre alkalmas kártyáján nem érhető el a funkció. Ugyanez igaz az egyre inkább terjedő mobiltárcákra is. Azok segítségével kártya nélkül, csak a telefonunkkal is vehetnénk fel pénzt bankautomatából, ám egy kivételével szintén nem támogatják a szükséges technológiát. Nézzük a teljes magyar nagybanki körképet.

Múlt héten írtuk meg, hogy a több mint 400 magyarországi ATM-et üzemeltető bankfüggetlen szolgáltató, az Euronet tesztel olyan bankautomatákat hazánkban, melyek alkalmasak az érintéses készpénzfelvételre kártyával és mobiltárcával is. A korábbi cikk kiindulási pontját egy magyar nyelvű, érintéses technológiát is támogató bankautomatáról készült fotó adta, melyet a 90.9 Jazzy rádión futó Millásreggelitől kaptuk, nekik pedig egy hallgatójuk küldte be.

Bár sok más országban az érintéses technológia már elterjedt az ATM-eken is, piaci információk alapján a hazai bankok közül sokan még nem tették elérhetővé ezt a funkcionalitást a kártyáikon vagy a mobiltárcáikon.

Ahogy korábbi cikkünkben megírtuk, 

banki forrásaink szerint a technológia biztonságosnak, sőt biztonságosabbnak számít, mint a hagyományos metódus.

Ennek oka, hogy az az ismert csalási technika, amelynek keretein belül csalók akkor másolják le a bankkártyánk adatait, amikor bedugjuk azt a bankautomatába, az érintéses módszerrel nem működik.

Ezen túl kényelmesebbnek is számít a hazánkban még újnak mondható technológia, mivel adott esetben a kártyánk nélkül, csak az arra alkalmas mobiltelefonunk és banki applikációnk segítségével is levehetünk készpénzt a számlánkról. A technológiával kapcsolatban fontos megjegyezni, hogy kártyatársasági előírás szerint akkor is szükség van PIN-kód megadására, ha alacsony összeget szeretnénk felvenni az ATM-ből, ebben az esetben tehát nem érvényes az a fizetéskori gyakorlat, amely alapján ötezer forintos vásárlásig nincs szükség PIN-kód megadására.

Lássuk tehát, hogy mely bankok kártyáival és egyedülálló módon, melyik pénzintézet mobiltárcájával lehet használni az érintéses készpénzfelvételi szolgáltatást.

MKB Bank

Jelenleg sem a bank által kibocsátott kártyákkal, sem mobilalkalmazásukba, az MKB Pay-be digitalizált bankkártyákkal nem működik érintéssel az ATM-es készpénzfelvétel. A kártyák esetében a bank vizsgálja, hogy a későbbiekben engedélyezi-e ezt a típusú tranzakciót, a mobilalkalmazáson keresztül történő érintésmentes ATM készpénzfelvétel esetén viszont egy technológiai adottság, hogy az applikáció jelenleg nem alkalmas erre a tranzakciótípusra - tájékoztatta lapunkat a bank sajtóosztálya.

K&H

Sem a K&H kártyái, sem a bank mobilapplikációja nem alkalmas az érintéses készpénzfelvételre.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

OTP Bank

Az OTP-nél vegyes a kép. Az érintéses kártyáik alkalmasak arra, hogy a technológiát támogató ATM-nél ennek segítségével vegyünk fel készpénzt, ugyanakkor a bank Simple alkalmazása nem támogatja ezt a funkciót és ilyen irányú fejlesztés sincs jelenleg tervben.

UniCredit

Kártyákesetébenműködik a technológia, az UniCredit-mobilapplikácó esetében pedig már dolgoznak egy olyan fejlesztésen, amelynek segítségével készpénzhez lehet majd jutni a saját logós ATM-eknél a kártya használata nélkül.

CIB Bank

A bank által kibocsátott kártyákkalműködik a technológia, mobiltárcája pedig még nincs a banknak.

Budapest Bank

Mind a Budapest Bank által kibocsátott kártyákkal, mind pedig a Telenorral közös mobilalkamazás segítségével használható a funkció. Az elmúlt években sokszor lehetett arról olvasni, hogy a Budapest Bank kissé szerencsétlen ütemben vezette be (közel úttörőként) a mobiltárca szolgáltatást, annak használatához ugyanis egy meghatározott típusú SIM-kártyára van szükség a telefonban, ráadásul a mobiltárca csak a Telenorral közös ügyfeleik számára érhető el. 

Ez a szolgáltatás ugyanakkor egyedülálló a hazai piacon, így aki gyakran használja a telefonját fizetésre, ráadásul olyankor a kártyáját sem tarja magánál, annak nagybanki ügyfélként csak ez a lehetősége van jelenleg Magyarországon arra, hogy telefonja segítségével készpénzhez jusson.

Raiffeisen Bank

A banknak nincs ilyen szolgáltatása, de arról tájékoztatták a Pénzcentrumot, hogy vizsgálják a bevezetés lehetőségét.

Erste Bank

Az Erste nem válaszolt a megkeresésünkre, de piaci információk szerint nem működik az általa kibocsátott kártyákkal az érintéses készpénzfelvétel, bolti fizetésre (vagy potenciálisan készpénzfelvételre) alkalmas mobiltárcával pedig nem rendelkezik a pénzintézet.

Loading...

Címkék:
vásárlás, készpénz, ATM, paypass, készpénz felvétel, érintésmentes,