Új tűzifacsalás terjed az interneten: már a hatóság is lecsapott

Pénzcentrum2018. február 14. 14:00

Az online tűzifahirdetésekben a legnehezebb azonosítani a hírdető személyét és a hirdetés valóságtartalmát. Éppen ezért a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) az egyik legnagyobb hazai hírdetési portálon végzett ellenőrzést, melynek következtében az ellenőrzött hirdetések 70 százalékát kellett töröltetni.

A Nébih szakemberei - a weboldal működtetőivel együttműködve -az egyik legjelentősebb hazai internetes hirdetési portálon, a Jófogáson megjelenő tűzifahirdetéseket ellenőrizték. A próbavásárlások során a hatóság elsősorban a hirdetők azonosíthatóságát és a hirdetések valóságtartalmát vizsgálta.

Azokban az esetekben, amikor a hatóság felszólítása ellenére a hirdető nem szüntette meg a jogszabálysértést vagy a jogsértés súlya azt indokolta, a Nébih kezdeményezte a kifogásolt hirdetés törlését, amelyről az oldal üzemeltetői intézkedtek. Az első, célirányos ellenőrzés eredményeként

54 tűzifahirdetést kellett haladéktalanul eltávolítani az oldalról, amely a vizsgált reklámok mintegy 70 százalékát jelentette.

A magas arány arra enged következtetni, hogy jelenleg az internetes hirdetések jelentős részében a megvételre kínált tűzifa vélhetően illegális eredetű vagy a hirdetők jogszerűtlen módszerekkel, a vásárlók megkárosításával igyekeznek azt értékesíteni.

{{KAPCSOLODO:1063167}}

A visszaélések elkerülése érdekében a Nébih a jövőben is rendszeresen ellenőrzi az elektronikus és írott formában megjelenő hirdetéseket. A hatóság a kisebb mulasztások esetében ezután is ésszerű toleranciát tanúsít, a súlyosabb jogsértések azonban - a hirdetések törlésén túl - komolyabb szankciókat vonnak maguk után.

Címkék:
vásárlás, fűtés, pénzcentrum.hu, csalás, nébih, átverés, tűzifa, jófogás,