Közös számlán vagy a pasiddal, csajoddal? Te megőrültél?

Pénzcentrum2018. február 13. 18:02

Ameddig valaki egyedülálló, nincsenek a kiadásokkal kapcsolatos problémái: ő dönti el, mikor, mire, mennyit költ. Amint összekötjük viszont valakivel az életünket, minden megváltozik. A pénz pedig komoly konfliktusforrás: erős érzelmeket vált ki. Az anyagi helyzet hatással van a mindennapokra, és ha nem vigyázunk, rengeteg feszültséget, nézeteltérést okozhat, végül a párkapcsolat végleges felbomlásához is vezethet.

Amíg valaki egyedülálló, addig nincsenek gondok, legalábbis ami a pénzt illeti: maga dönti el, mikor, mire, mennyi pénzt költ, nem kell kompromisszumkot kötnie, nincs elszámoltatás, szemrehányás. Minden megváltozik, amikor találkozunk valakivel, és komolyra fordulnak a dolgok. Előbb-utóbb dönteni kell arról, külön vagy közös számlára érkezzenek a bevételek, és a kiadásokat is meg kell beszélni. A pénz ugyanis rengeteg kellemetlen pillanatot okozhat, évekre elnyúló, visszatérő vitaforrás lehet, ha a párok nem tisztázzák a dolgokat időben.

Jó hír viszont, hogy egy friss kutatás szerint ahogy öregszenek az emberek, úgy egyre kevesebbet vitáznak pénzügyi kérdések miatt. Legalábbis erre mutat rá egy amerikai tanulmány. A megkérdezett párok mindössze 15 százaléka számolt be arról, hogy az elmúlt hónapban volt pénzügyekkel kapcsolatos vitája a partnerével.

A 35-54 év közöttiek között sokkal gyakrabban fordul elő vita a pénzügyek miatt, a megkérdezett 18-34 év közöttiek 17 százaléka számolt be pénzügyekkel kapcsolatos nézeteltérésről, míg az 55 év felettiek és 18 év alattiak esetén ez kevésbé jellemző.

Így válasszatok bankot!
A Pénzcentrum bankszámla kalkulátorában 200 ezer forinttal, átlagos használat mellett (havi 1 eseti utalás, 3 csoportos beszedés) végeztünk számításokat.
Kedvező ajánlatot találhatunk a Gránit Banknál, ahol az első évben nincs díj, és a Sberbanknál is, ahol az éves díj 2880 forint, de nem marad ettől sokkal az UniCredit Bank sem, ahol az első éves díj 3000 forint új UniCredit ügyfelek részére. Ennél magasabb a Budapest Bankdíja, ott már 8030 forint az első éves díj.

Kiderült az is, hogy ahol a pénz kulcskérdés és komoly vitaforrás, ott valami más sincs rendben. Ugyanis azon párok 82 százaléka, akik nem számoltak be pénzzel kapcsolatos konfliktusról,abszolút elégedettek voltak a párkapcsolatukkal, míg akik veszekedtek a kiadások miatt, kevésbé festették le idilliként a kapcsolatukat.

Az is érdekes, hogy hogyan próbálják elkerülni a vitákat az emberek. A válaszadók 37 százalékával előfordult, hogy elrejtette a párja elől, amit vásárolt, és 11 százalékuknak van olyan hitelkártyájuk vagy bankszámlájuk, amiről a társa nem tud.

Mi lehet a megoldás?

Ha együtt élünk valakivel, az őszinteség elkerülhetetlen. Meg kell beszélni a kiadásokat, a közös célokat, és nlefektetni a közös szabályokat. Számtalan, a gyakorlatban jól működő módszer van a pénzügyek kezelésére. Az biztos, hogy mindenképp kompromisszumot kell kötni. A Portfolio tavaly nyáron négy olyan modellt mutatott be, ami évek óta működik, és amelynek köszönhetően nem okoz problémákat a pénzkérdés a kapcsolatban.

1. Totális összevezetés

"A modell úgy működik, hogy a bevételeink a közös számlára érkeznek, amihez mindkettőnknek van kártyája, általában egymás tudta nélkül, nagyobb kiadások esetén egymással egyeztetve költünk a közös számláról" - írta kollégánk, aki a feleségével egyébként rendszeresen könyvelik a költségeket.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

2. Egyenlőség és függetlenség

"A megtakarítási döntéseinket kvázi automatizáljuk (erre kiválóak a rendszeres, pl. a magas hozamú lakás-takarékpénztári megtakarítások és bizonyos értelemben a hiteltörlesztés is), a rezsiszámlákat stb. a szinte észrevétlen (a magasabb jövedelmű fél számláját terhelő) csoportos beszedéssel fizessük, egymás kisebb költéseit pedig ne is feltétlenül lássuk.  Fenntartottuk meglévő saját bankszámlánkat
(persze ilyenkor a kicsi fix költségű bankszámlacsomagok vannak előnyben), amely felett mindketten teljesen egyedül rendelkezünk. Úgy döntöttünk, hogy a rendszeres megtakarításokon és az előre látható havi közös kiadásokon túl megmaradó jövedelmünket egy hó eleji gyors Excel-számítás alapján egyetlen átutalással kiegyenlítjük. Onnantól ismét nem téma köztünk a pénz egy hónapig" - írta egy másik kolléga.

3. Az arany háromszög

A házastársak megtartották saját bankszámlájukat és van egy harmadik, egy közös bankstzámla is. "A rendszer úgy működik, hogy a fix és várható költségeink alapján, konszenzusos döntés után, egyenlő összegekkel töltjük fel a közös számlát, és innen fizetünk minden közös tételt, legyen szó a rezsiről, a hűtő és a spájz feltöltéséről, a gyerek bölcsődéjéről, vagy épp egy közös nyaralásról" - írta kollégánk.

4. Totális szétválasztás, totális összevezetés

"A feleségemnek és nekem nincs közös bankkártyánk, jövedelmeink külön számlára érkeznek, kiadásainkat erről önállóan intézzük. DE: ennek ellenére a bevételeinkre és a kiadásainkra is úgy tekintünk, mint egy közös kassza részére. Olyannyira közös, hogy nincs felosztogatás, nincs egyenlegvizsgálat, (kinek a számláján van több és miért, és kell-e ezen változtatni), éppen ezért nincs feltöltögetés, egymásnak utalgatás stb., hiszen ha minden bevétel és kiadás az oszthatatlan háztartás része, akkor ez felesleges.Ez a dolog azonban valószínűleg csak úgy működik jól, ha a modell része az átláthatóság. Vagyis otthon "tudományos igényű" Excel-táblán vezetjük az összes bevételt és kiadást, számon tartva az egyes számlák egyenlegét is. Így aztán mindketten bármikor tudhatjuk, hogyan állnak a pénzügyeink, mennyit költhetünk az adott hónapban" - írta a másik kollégánk, ők hogy csinálják, hogyan küszöbölik ki, hogy a kiadások megkeserítsék a mindennapokat.

 

 

Címkék:
vásárlás, pénz, költekezés, párkapcsolat, vita,