Egyre több magyar vásárol külföldön: pedig el sem hagyják az országot

Magyar Nemzet2018. február 8. 08:31

Évről évre nő a nagy nemzetközi webáruházak Magyarországról érkező rendeléseinek volumene - közölte Pintér Róbert, az eNET kutatásvezetője a Magyar Nemzettel.

Az internetkutató és tanácsadó cég minden évben vizsgálja a vásárlási szokások alakulását, s ebből jól látszik a külföldi növekedés. A 2015. májusi felmérésben még csak 37 százalék volt a külföldről vásárlók aránya a felnőtt internetezők körében, ami mintegy 1,5 millió ember. Egy évvel később, 2016-ban ugyanez már elérte a 42 százalékot (1,7 millió vevő), s tavaly folytatódott az emelkedés: a 2017. májusi adatokból már az derült ki, hogy

az internetes vásárlóknak majdnem fele, 48 százaléka nemcsak belföldön vásárol.

Újabb számok még nem állnak rendelkezésre, de Pintér Róbert szerint az idén már az internetezők többsége rendelhet külföldről. Az eNET 2001 óta kíséri figyelemmel a magyarországi e-kereskedelmet, s bár pontos számok a külföldi vásárlások értékére a cégnél sem ismertek, a kutatás-vezető egyetért azzal, hogy évi 100 milliárd forintot költhetnek a magyarok külföldi e-boltokban, ami még jócskán elmarad a magyar online kiskereskedelmi piac 400 milliárdos éves bevételétől.

Címkék:
vásárlás, webshop, e-kereskedelem, online vásárlás, netes vásárlás,