Használt az áfacsökkentés: több halat esznek a magyarok

MTI2018. február 2. 08:32

Megugrott a halfogyasztás 2018 elején, ebben szerepet játszik, hogy a vásárlók olcsóbban juthatnak hozzá a halhoz az üzletekben.

Lévai Ferenc, a Magyar Akvakultúra és Halászati Szakmaközi Szervezet (Mahal) szóvivője a Magyar Hírlapnak arról beszélt, a teljes éves halmennyiség harmadának felvásárlása mindig az év végi ünnepi időszakra koncentrálódik. Decemberben még azt jelezte, hogy mintegy 15-17 százalékos árcsökkenés várható a 27-ről 5 százalékra történő áfacsökkentésnek köszönhetően, amely az ágazat fehéredésére is jótékonyan hat majd. Az akkori várakozásai szerint a belföldi halfogyasztás várhatóan tíz százalék körül nő az idén.

Mivel a haltermelők nem emelték az átadási árakat, így az áruházláncok - ígéretük szerint - a teljes árelőnyt átadták a fogyasztóknak, ami 17 százalékos általános áresést hozott, de van olyan piaci szereplő, amely 22 százalékos kedvezményig is elment.

Az egyik üzletlánc a lapnak elmondta, átlagosan 20-30 százalékkal, de egyes boltjaikban 40 százalékkal is nagyobb az értékesítés volumene az előző év azonos időszakához képest.

Címkék:
vásárlás, áfa, áfacsökkentés, hal,