Forraltbor-figyelmeztetés: már ránézésre meg lehet mondani, melyik a keserű

Pénzcentrum2017. december 15. 13:00

Rendkívül népszerű téli ital hazánkban a forralt bor, amivel télen gyakran találkozhatunk karácsonyi vásásrokon. Egy borkereskedés szerint három tényező szavatolja a jó forralt bor minőségét: célnak megfelelő, jó alapbor, minőségi fűszerkeverék és korszerű csapolási technológia.

Erős savgerincű, reduktív bort választottunk, hiszen a forralt bor, a fröccshöz hasonlóan, víz hozzáadásával készül. Ez a Tolnai borvidéken termett cabernet sauvignon ettől sem rogyik össze, ugyanakkor önmagában nem túl karakteres, vagyis gond nélkül képes befogadni a szegfűszeget és a többi hozzáadott fűszert

- mondta el Kathon Krisztián, a Borháló Borkereskedés beszerzési igazgatója arról, hogy a cég milyen borral indult neki a téli forraltbor-szerzonnak.

A jó alapbor és az értő fűszerezés mellett fontos a technológia is.

Szép dolog a vásári üstök látványromantikája, csak éppen agyonüti az ízeket

 - figyelmeztetett a szekember. A folyamatosan emelgetett fedő alól szökik a szesz, a bor órákon át érintkezik a városi szmoggal, mindez a minőség rovására megy. 

Néha olyat is látni, hogy a hűlő üstnek jól alátüzelnek, és a bor forrásba lendül. Pedig ennél ízgyilkosabb hibát elképzelni is nehéz: a szegfűszeg abban a pillanatban elereszti keserű aromáit, és hazavágja az italt

- fogalmaz a borkereskedő. A Borháló éppen ezért lehetőleg zárt rendszerű tartályos csapolást kér a kereskedőktől. A forralt bor minősége ebben az esetben órák múltán sem romlik, az ital a csőben melegszik fel, és pont megfelelő hőfokon kerül a vásárló poharába.

Címkék:
vásárlás, bor, karacsony, karácsonyi vásár, advent, borháló,