Bejglit vennél karácsonyra? Ezeket a termékeket kerüld el!

hvg.hu2017. december 14. 09:32

Ha nem szeretnél órákon át a konyhában kínlódni karácsony előtt, és úgy döntesz, inkább megveszed a bejglit valahol, akkor segítünk, hol érdemes vásárolnod.

A Magyar Élelmiszerkönyv elég nagyvonalúan kezeli, pontosan mit is lehet bejglinek nevezni. Azt írják, a mákos és a diós bejgli nem tartalmazhat szójaőrleményt és szójaterméket, vagyis a tölteléket nem lehet feldobni az olcsó, ám annál értéktelenebb hozzávalóval. A tölteléknél pedig egyszerű a szabály: a bejglinek legalább 40 százalék tölteléket kell tartalmaznia, és ebből legalább 40 százalék "a töltelék jellegét meghatározó anyag". Magyarul: egy félkilós diós bejgliben legalább 16 százalék, 8 deka diónak kell lennie.

A Hvg.hu szerkesztősége kíváncsi volt, milyen áron, milyen minőségű bejgliket lehet kapni az üzletekben, cukrászdákban. A Ceres Diós tekercs (549 Ft/ 40 dkg) névre hallagtó terméke szerepelt a legrosszabbul a tesztükön, a második helyen a Félegyházi Pékség Régimódi bejglije (899 Ft/ 50 dkg) végzett, az Auguszt cukrászda (2500 Ft/50 dkg) diós bejglije lett a harmadik, és a Daubner cukrászda (1750 Ft/50 dkg) diós bejglije végzett az első helyen.

Ha valaki ezek után úgy döntene, hogy inkább otthon készíti el a süteményt, akkor rossz hírünk van. Drágábban jön majd ki, mint tavaly, idén ugyanis a fogyasztói árak jóval magasabbak, mint 2016-ban voltak. Nagyjából 1500-1600 forintot kéne az üzletben hagyni, hogy megvásároljuk a hozzávalókat.

 

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

 

Címkék:
vásárlás, karacsony, bejgli,