Az Ikea, Kika nagy trükkje: ezért tarolnak a bútoráruházak Magyarországon

Pénzcentrum2017. november 1. 17:30

Bár a bútoreladások száma gyarapodott az elmúlt években, még mindig messze elmarad a tíz évvel ezelőtti számoktól. Ráadásul egyre kevesebb a bútort kínáló boltok száma is. A magyaroknak pedig még mindig nincs elég pénzük a nagyobb értékű termékek megvásárlásához.

A bolti kiskereskedelem szépen gyarapodott az elmúlt 3-4 esztendőben, de vannak olyan területei, melyek még mindig nem érték el a korábbi évek szintjét. A  bútorpiac is egy ezek közül - írja közleményében a blokkk.com.

Úgy tűnik tehát, hogy a vásárlók még mindig nem rendelkeznek elegendő jövedelemmel a nagyobb értékű termékek vásárlásához. Hiszen a bútor, műszaki cikk boltok forgalma mennyiségben számolva, bizony még nem érte el a korábbi évek csúcspontját, amin egyébként a kiskereskedelem egésze már túl van. Ezt támasztják alá a tartós javak piacának adatai is, melyek szerint az elmúlt évtizedben évről-évre csak morzsolódott a piac és összességében a 2016-os esztendő volt az első olyan, amikor jelentősebb mértékben tudott növekedni. Ráadásul ez is csak mihez képest adat, hiszen a bútor, műszaki cikk boltok forgalma csaknem harmadával volt kisebb 2016-ban, mint egy évtizeddel korábban.

Épülnek az új lakások, élénk a lakáspiac, a használt lakások ára is szépen emelkedett az elmúlt években, tehát lenne hova pakolni az új bútorokat. Ugyanakkor a bútorköltekezés egészét nézve

az elmúlt évtizedben a legtöbb pénzt már nagyon régen, 2007-ben költötték a családok bútorra, 164 milliárd forintot.

Ezt követően évről-évre csökkent a bútorkiadás, a mélypont pedig 2013-ra esett, amikor 100 milliárd forint alá csúszott az éves bútorvásárlások értéke, 98 milliárd forinttal. Innen (2014-től) viszont már vett némi lendületet a bútorpiac. Az elmúlt három esztendőben például tízmilliárdos nagyságrendekben gazdagította családok otthonát, 2016-ban pedig már 142 milliárd forinttal apasztotta meg a családi kasszákat.

Az elmúlt három esztendőben másfélszeresére nőtt a bútorféleségek vásárlása, a pénztárakban hagyott összeget nézve. Ez azonban még így is kisebb volt a 2006-2008-as esztendők bútorvásárlásainak értékeinél. Nem véletlenül, hiszen a bútorvásárlás a pénztárcák vastagsága mellett erősen kötődik a lakásépítéshez, lakásvásárláshoz, a lakáspiac mozgásaihoz, melyek terét alaposan megtépázta a korábbi időszak válsága, ehhez is kapcsolódva pedig a devizahitelesek vesszőfutása.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

2017 első félévében egyébként közel 70 milliárd forint ment el bútorra, ami újabb növekedést takar.

Élen a bútormultik

Bútort azonban nem csak a bútorboltban lehet venni, mint ahogy fordítva is igaz. A bútorbolt is árul egy sor más, persze a lakáshoz, lakhatáshoz kapcsolódó holmit például tálalóeszközt, elektromos háztartási készüléket, függönyt, vagy éppen törülközőt. És fordítva, például barkácsáruházban is találni bútorféleséget. Így egy-egy bolttípus forgalmi adataiban többféle termékféleség is keveredik, ami az összehasonlításban mérlegelést igénylő kérdés.

A már említett, letisztított bútorértékesítési adatok (2016-ban 142 milliárd forintos érték) és a legnagyobb lakberendezési áruházak forgalmi információinak összevetése, az előbbiek miatt kizárólag a nagyságrendek latolgatása azt jelzi, hogy a bútorpiac nagyját ezek a nagyáruházak viszik:

Loading...

A hazai bútorboltoknak egyébként nem könnyű a helyzetük, amit tükröz az is, hogy miközben egy évtizeddel ezelőtt még ötezer felett mozgott a bútort kínáló kiskereskedelmi egységek száma, 2010-ben már csak 4375 volt belőlük, 2016-ban pedig 3730-ra apadt ez a szám.

Címkék:
vásárlás, pénzcentrum.hu, lakberendezés, bútor, bútoráruház, berendezés, butorpiac,