Megfúrnák az új munkaszüneti napot

Világgazdaság2017. október 26. 09:00

Nagyon sokba kerülne december 24. munkaszüneti nappá tétele Dávid Ferenc, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének (VOSZ) főtitkárának véleménye szerint - írja a Világgazdaság.

A köz- és a versenyszférában is fennakadásokkal járna, ha december 24-ét munkaszüneti nappá tennék. Egyrészt komoly kihívást jelent a vállalatok számára a munkaszervezés, másrészt a versenyszféra mellett a közszolgáltatások ellátása terén is dupla bérköltséget vonna maga után, mivel a munkaszüneti napokon történő munkavégzéskor 100 százalékos bérpótlék jár.

Dávid Ferenc, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének (VOSZ) főtitkárának becslése szerint napi 50-70 milliárd forintos kiesést jelentene a magyar gazdaságnak az új munkaszüneti nap. Szerinte jelzésértékű, hogy az Európai Unió 28 tagállamából jelenleg csupán 6 államban nem kell dolgozniuk az embereknek december 24-én.

A főtitkár szerint az újabb szabadnap több feldolgozóipari ágazatban is fennakadásokat okozna, elsősorban a járműgyártásban.

A népszavazási kezdeményezéshez november 28-ig kell összegyűjteni 200 ezer aláírást. A VOSZ főtitkára szerint ennek teljesülése esetén a kormány a népszavazás megrendezése nélkül fogadhatja el a kezdeményezést.

Címkék:
karácsonyi vásár, munkaszüneti nap, december 24, vosz,