Megmenekül a magyarok kedvence: legalábbis egyelőre

Pénzcentrum2017. október 17. 17:31

A korábbi tervekkel szemben nem nő a reklámújságok környezetvédelmi termékdíja 2018-tól, így a vásárlók a jövőben is megkaphatja a reklámújságokat.

Áprilisban robbant a hír, hogy a kormány betiltaná az akciós újságokat. Most viszont úgy tűnik, egyelőre nem kell lemondania a szórólapokról a vásárlóknak.

Az Országgyűlés anyagaiból ugyanis úgy tűnik, hogy nem változik a reklámújságok környezetvédelmi termékdíja, 2018-tól változatlanul 85 forint lesz, kilója után (ezt így számolják) - írja közleményében a blokkk.com.

A termékdíj szabályok egyébként 2015-től már szigorodtak egyet ezen a területen, hiszen a papír alapú reklámhordozók kilónként számított környezetvédelmi termékdíját 64 forintról 85 forintra emelték. Ez akkor egy bő 30 százalékos emelés volt. Az Országgyűlésnek 2017 őszén benyújtott javaslat szerint ez a tétel tovább nőtt volna, 114 forintra. Ez a javaslat újabb egyharmadnyi többletteher lett volna, most már a 85 forintos szinthez képest.

A két emelés együttesen 50 forinttal dobhatta volna meg a papír alapú reklámhordozók környezetvédelmi termékdíját, ami a 2015 előtti szinthez képest közel 80 százalékos emelés lenne, tehát nem esne olyan nagyon messze a kétszeres díjnöveléstől. Viszont ebből most nem lesz semmi, egyenlőre.

2016-ban 7-7,5 milliárd forint termékdíj folyhatott be a költségvetésbe a papíralapú reklámhordozók után. Minden vásárló fizethetett - jelképesen - körülbelül 75-80 forintot. Az emelési javaslat mintegy 2,5 milliárd forintnyi többlethez juttathatta volna a költségvetést, másik oldalról ennyivel drágította volna a reklámújságok, szórólapok költségeit.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A kormány az uniós szabályok változására vár feltehetően, így a nejlonzacskók termékdíja sem változott a javaslatcsomagban eredetileg indítványozottakkal szemben.

A Pénzcentrum is hétről hétre összegyűjti a nagyobb élelmiszerláncok akciós kiadványait, és szemezgetünk a legjobb akciókból, így segítve az olvasókat, hogy a lehető legjobb áron jussanak hozzá a termékekhez. Az e heti akciós kiadványokat itt találod.

Címkék:
vásárlás, Tesco, akció, aldi, lidl, auchan, spar, nejlonzacskó, akciós újság, szórólap,