15 deka párizsi, 3 tojás, 7 deka trappista: erre futja naponta a magyaroknak

Pénzcentrum2017. október 17. 12:32

A keresetek 10 százalék feletti emelkedése mellett többet költöttek a családok 2017 első félévében, a Központi Statisztikai Hivatal összegzése szerint. De mit vásárolnak a magyarok, mire megy el a pénz?

A keresetek 10 százalék feletti emelkedése mellett többet költöttek a családok 2017 első félévében, a Központi Statisztikai Hivatal összegzése szerint. A háztartások egy főre jutó havi költekezésének adatait azonban a blokkk.com tovább boncolgatta, napi átlagot számolva.

Ha megnéztzük, mire elég naponta átlagosan a pénz, a blokkk.com azt találta, egy főre körülbelül  negyven deka kenyér, vagy éppen öt darab zsemle (a KSH átlagáraival operálva) jut.. Párizsiból a 15 deka fejenként, vagy 9 deka, vékonyan szeletelt gépsonkára telik az embereknek. A párizsi kilós ára nagyjából egy százassal több a sertéscomb átlagáránál, így ha az átlagvásárló nem nagyon eszik felvágottat (a legolcsóbból sem, legfeljebb egy-két nagyon vékony szeletet napjában), akkor egy szeletnyi húsra is futja. Halat alig eszik a család, ez is kitűnik az adatokból.

A tejtermékek, tojás körében lehet választani: három tojás naponta, vagy hét deka trappista (ennyi jön ki az átlagárakból), vagy 5-6 deci tej (az alacsonyabb zsírtartalmúból), vagy éppen mindegyikből - az előbbi napi adagokból porciózva - egy keveset.

A napi 48 forintos gyümölcskeret egy szép nagy almára elegendő. Burgonyából a fél kilónál valamivel kevesebb a napi átlagos adag, de ez a 78 forint paradicsomra, paprikára már nem jelentett egy-két darabnál többet. Édességre a napi 41 forint nem sok (bár ez nem is nagy baj az egészséges táplálkozás oldaláról). Alkoholmentes italból ásványvízből több, gyümölcsléből kevesebb futotta 2017 első félévében.

A napi élelmiszer fogyasztási és a más adatokból kiolvasható jövedelemkülönbségek azért azt sejtetik, hogy kisebb, de nagyobb különbségek is rejlenek a családi költekezés átlaga mögötte: van, akinek csak több kenyérre, de akad, akinek több gépsonkára futja:

Loading...

Nem véletlen, hogy tartós javakból az elmúlt években növekedésnek indult a piac. A nemzetközi irányzatok azt jelzik, hogy azért vannak területek, ahol van pótolni való, ilyen például a családok személygépkocsi vásárlása. Nyugat-Európában sokkal nagyobb a gépkocsi ellátottság. Persze ez a legdrágább kiadás ebben a körben, így itt kell legjobban nekigyürkőzniük a családoknak, de a nyugat-európaitól nem kis mértékben elmaradó keresetek mellett ez azért nem megy egyik pillanatról a másikra.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 
Jelenleg még a használt autók piaca megy jobban, az öregedő magyar gépkocsiállomány pedig árulkodó tünet.
Loading...

2017 I. félévében a magyar lakosság egy főre jutó havi átlagos kiadása - ez az átlag - 79,6 ezer forint volt, ami folyó áron 7 százalékkal, a fogyasztói árak emelkedését kiszűrve - volumenben - 4,5 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit.

Havonta a legtöbbet, egy főre vetítve átlagosan 21 ezer forintot élelmiszerekre és alkoholmentes italokra, 17 ezer forintot lakásfenntartásra és háztartási energiára, közel 9 ezer forintot közlekedésre költött a lakosság.

A további tételek közül hírközlésre havonta fejenként több mint ötezer forintot, kultúrára és szórakozásra négyezer forintnál is többet fordítottak:

Loading...

Így költekeztek a magyarok az elmúlt években:

Loading...

Címkék:
vásárlás, költekezés, fogyasztás, statisztika,