Itt a nagy rizspara: rákot okozhat a legnépszerűbb főzési technika

Pénzcentrum2017. szeptember 15. 12:00

Rákot, szívproblémákat és cukorbetegséget is okozhat, ha te is a legnépszerűbb rizsfőzési technikát alkalmazod - derült ki a brit közszolgálati televízió egy műsorából. Milliókat érinthet, de van megoldás.

Ha te is úgy főzöd meg a rizst, hogy 1:2 arányban vizet öntesz hozzá, és megvárod, míg elforr, akkor veszélynek teszed ki azokat, akik esznek belőle. A legújabb kutatások azt mutatják ugyanis, hogy ez a főzési módszer nem megfelelő, mivel a rizsből nem távozik elegendő arzén, amellyel a termesztés során találkozik. A növény a különböző rovarírtó szereknek és ipari szennyező anyagoknak köszönhetően szennyeződik arzénnel, amely rákot, cukorbetegséget és fejlődési problémákat is okozhat.

Ellenőrzött körülmények között tesztelték, hogy a különböző főzési technikák után, a kész rizs mekkora mértékben tartalmaz még arzént, a BBC brit közszolgálati csatorna "Bízz bennem, orvos vagyok!" című műsorában.

A kísérletből az derült ki, hogy az arzén nagy része benne marad a kész rizsben a legnépszerűbb főzési technika esetén, melynek keretein belül egy adagnyi rizsen egyszerűen elforralunk két adagnyi vizet.

Ha nem dupla, hanem ötszörös mennyiségű vizet használunk, és a főzés után kiöntjük a maradék folyadékot, akkor az arzénszint megfeleződik, azonban ennél is biztonságosabb technika, ha:

  • éjjelre beáztatjuk a rizst, majd 
  • addig mossuk és öblítjük, míg a víz teljesen tiszta lesz,
  • jól leszűrjük,
  • majd 1:5 arányban vizet öntünk hozzá,
  • a fölös vizet pedig a főzés végén kiöntjük.

Ebben az esetben 80 százalékkal csökken a kész rizsben az arzén mennyisége.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

(Independent)

Loading...

Címkék:
vásárlás, háztartás, rák, kísérlet, főzés, rizs, arzén, mérgező,