Mérgező ételek a boltok polcain: a babákra a legveszélyesebbek

Pénzcentrum2017. május 5. 14:01

A rizses babaételek 73 százalékában található arzén, ami hatalmas kockázatot jelent a csecsemők növekedésére, az immunrendszerére, és az intelligenciájuk fejlődésére.

Egy nemzetközi tanulmány szerint a rizses babaételek háromnegyede veszélyes arzént tartalmaz. A kutatók illegálisan magas összegeket találtak - ami az uniós határértékeket sértik - a szupermarketekben található termékek 73 százalékában. A túl sok arzén fogyasztása fejlődési problémákat, szívbetegségeket, cukorbetegséget és idegrendszeri problémákat okozhat, valamint növelheti bizonyos típusú rák kialakulásának kockázatát.

A tanulmány megkérdőjelezi az EU-szabályok hatékonyságát, amelyek csak tavaly jelentek meg. A szabályozást azért alkották, hogy csökkentsék az olyan termékekben lévő vegyi anyagokat, mint a rizs, a sütemények és az italok.

A kutatás eredményei azt mutatják, hogy a csecsemőknek szánt élelmiszerekben az uniós szabályozás ellenére illegálisan magas az arzén. A csecsemők különösen érzékenyek az arzén káros hatásaira: nem tud egészségesen fejlődni az immunrendszerük, nem növekednek egészséges mértékben, és az intelligenciájuk fejlődősét is negatívan befolyásolja"

- mondta Andy Meharg professzor. Az arzén természetesen előfordul a környezetben is, de a rizsben tízszer magasabb lehet, mint más élelmiszereknél, mivel sokkal jobban felszívja a vegyszereket, mint más növények.

Az élelmiszerszabvány-ügynökség a kiegyensúlyozott étrendet ajánlja mindenkinek, a szóvivőjük viszont felhívta a szülők figyelmét, hogy inkább kerüljék a rizs alapú bébiételeket és tápszereket. Meharg professzor korábban a rizs főzésének három különböző módszerét vizsgálta, és megállapította, hogy a fogyasztók akár 85 százalékkal csökkenthetik az étel toxinszintjét főzéssel.

Címkék:
vásárlás, élelmiszer, baba, étel, kockázat, rizs,