Ez lenne az új státuszszimbólum? Mindenki ilyenért áll sorba

Pénzcentrum2017. április 24. 13:31

Tavaly 6,8 százalékkal nőtt a tartós fogyasztási cikkek kereskedelme. A magyar háztartások fogyasztásnövekedését az alacsony infláció és az erősödő foglalkoztatottság tette lehetővé. 2017-ben tovább folytatódhat az általános fogyasztásbővülés, de a növekedés üteme várhatóan elmarad majd az elmúlt 3 év átlagától.

2014 óta az Európai Unió átlagát meghaladó mértékben nőtt a tartós fogyasztási cikkek piaca Magyarországon. 2016-ban 4 százalékos volt a háztartások általános fogyasztásnövekedése, amivel megelőzzük nem csak a szomszédos országok, de az EU tagállamainak jelentős többségét is. A tartós fogyasztási cikkek kereskedelme még ennél is nagyobb mértékben, 6,8 százalékkal nőtt. Ezen cikkeken belül a műszaki termékek értékesítése 10 százalék feletti növekedést produkáltak - mondta Vanek Balázs, az Atradius országigazgatója.

A nem élelmiszertermékek, az úgynevezett non-food tartós fogyasztási cikkek piacát óriási árverseny jellemzi, amit elsősorban az online kereskedelem pörget. Tavaly 24 százalékkal nőtt az internetes kereskedelem Magyarországon, így az online vásárlások aránya elérte a teljes kiskereskedelmi forgalom közel 4 százalékát. Mindez azonban nem jelent profitcsökkenést a kereskedők számára, mert a növekvő fogyasztói igények ellensúlyozzák az árverseny számukra negatív hatásait.

A szektor fizetési szokásaira a számlák viszonylag lassú kiegyenlítése jellemző. Azt tapasztaljuk, hogy a tartós fogyasztási cikkek szállítói számláit átlagosan 60 nap múlva egyenlítik ki a kereskedelmi partnerek. A szállítóknak a bútoriparban az átlag felett kell hitelezniük a vevőiket, itt a szolgáltatások 3 százalékát csak 90 napon túl fizetik ki a vevők.

A hitelbiztosító elemzői a 27 százalékos áfát tartják a szektor legjelentősebb kockázatának. A magas adó következménye gyakran az adócsalás, és egy áfacsaló vevő nehéz helyzetbe sodorhatja a tisztességesen működő szállító vállalatot is. A szakemberek ezért azt javasolják a vállalatoknak, kövessék figyelemmel a vevőik cégadatait, és egy váratlan cégnév- és tulajdonosi szerkezetváltozás esetén, vagy ha hirtelen osztalék- vagy profitnövekedés szerepel a vevő mérlegében, törekedjenek az adott kintlévőségük mielőbbi behajtására.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Nincs pénzed új mosógépre, hűtőre?

Ha esetleg új háztartási gépet vennél, és ehhez azt fontolgatod, hogy személyi kölcsönt igényelsz, akkor mindenképp keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát, amivel könnyedén megtalálhatod a legjobb és legolcsóbb konstrukciót. De hogy megkönnyítsük a dolgodat, mi is elvégeztünk neked egy gyors példaszámítást: 200 ezer forintos hitelösszeggel, 1 éves futamidővel, és az alapbeállítással kalkuláltunk, vagyis, hogy a keresetünk nem haladja meg a havi nettó 250 ezer forintot (az otthonszépítő és az ingatlanfelújításra szóló személyi kölcsönöket most nem vettük figyelembe).

A fenti beállítások alapján a Kinizsi Bank "KINIZSI FIX 2 Személyi Kölcsöne" nyújtja a legjobb kamatot: 16,64 százalékos THM mellett 17 863 forintos fix törlesztővel juthatunk hozzá a 200 ezer forinthoz. De jónak tűnik még a Budapest Bank "Hitel Expressz" néven futó terméke is, amellyel a hitelösszeget 24,77 százalékos THM mellett, havi 18 983 forintos törlesztővel fizethetjük vissza. Előnyös konstrukciónak fest továbbá a Cetelem "Mindig kéznél kölcsön" fantázianéven elérhető terméke is, amelynél 33,18 százalékos THM mellett, 19 399 forintos havi fix törlesztővel számolhatnak az igénylők.

Címkék:
vásárlás, otthon, pénzcentrum.hu, háztartási készülék, háztartás, háztartási gép, státuszszimbólum, osztalék fizetés,