Hiába a chipsadó: egyre több cukrot tolnak magukba a magyarok

Népszava2017. február 7. 08:35

A chipsadó miatt a legtöbb termékben csökkent a koffein és a taurintartalom, a cukor viszont nem - írja a Népszava.

Egészségpolitikai siker, hogy az energiaital-gyártók csökkentették termékeik koffein-, illetve taurintartalmát

- nyilatkozta Bodrogi József egészségügyi közgazdász. A chipsadó néven elhíresült népegészségügyi termékadót azért vezették be hat évvel ezelőtt, hogy a bizonyítottan sok cukrot, sót, koffeint vagy egyéb egészségkárosító anyagot tartalmazó élelmiszerekből, üdítőkből minél kevesebbet fogyasszanak az emberek, illetve a gyártók változtassanak e termékek receptúráin.

A Nemzeti Egészségfejlesztési Intézet múlt évben nyilvánosságra hozott elemzéséből kiderül, hogy az egyes élelmiszerek büntető adóztatása bizonyos mértékben el is érte a célját, mert ezen áruk kínálata és forgalma is csökkent, illetve a gyártók 40 százaléka változtatott a receptúrán. Az adóköteles termékek forgalma több mint negyedével csökkent, míg átlagáruk 29 százalékkal emelkedett.

Bodrogi József szerint azonban hiába csökkent az energiaital-gyártók termékeinek koffein- és taurintartalma, illetve ennek köszönhetően az általuk eredetileg literenként fizetendő 250 forintos adó 40 forintra, ezen italok cukortalma maradt. A legutóbbi országos táplálkozás- és tápláltsági állapot vizsgálat szerint még nem hozott áttörést a magyarok életmódjában az új adónem, hozzáadott cukorból mindenki többet fogyaszt, mint évekkel ezelőtt.

A cikkre így reagált a Magyar Ásványvíz, Gyümölcslé és Üdítőital Szövetség

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Az elmúlt években a hazai üdítőital ágazat számos intézkedést tett, élen jár az innovációban, a termékek energiatartalmának csökkentése terén:

  • Receptmódosításokkal csökkentette termékei kalóriatartalmát;
  • Portfoliójában növelte a csökkentett kalóriatartalmú, illetve kalóriamentes termékeinek a számát;
  • Növelte termékei gyümölcslé-tartalmát;
Mindezek eredményeként 2011. és 2015. között:
  • az alkoholmentes üdítőitalok - ízesített vizek, szénsavas üdítőitalok, gyümölcsitalok, jegesteák - forgalmán belül a csökkentett kalóriatartalmú és kalóriamentes termékek aránya 22 százalékról 46 százalékra emelkedett,
  • az alkoholmentes italok kalóriatartalma átlagosan 20 százalékkal csökkent

Címkék:
vásárlás, chipsadó, koffein, cukor, népegészségügyi termékadó, egészségfejlesztés,