Hatalmas a készlethiány jöhet: nem lesz húsvétkor libacomb?

Világgazdaság2017. január 30. 09:01

Heteken belül eltűnhet a boltok polcairól a kacsa- és libahús, annyira megtizedelte az állományt a madárinfluenza - írja a Világgazdaság.


A Spar arról számolt be a lapnak, hogy a madárinfluenza miatt kacsa- és libatermékeket csak korlátozottan tudnak beszerezni. A Tescókban a víziszárnyasoknál tavaly december közepe óta tapasztalható készletcsökkenés, de hetente legalább egyszer azért minden érintett termékből jut az üzletek polcaira. Az Auchan is ellátási nehézségekkel küzd, a beszállítói visszajelzések alapján a termékcsoportban áremelés is előfordulhat, de ennek mértékét még nem látja az üzletlánc.

A Vezér-Hús Baromfi Kft. ügyvezetője úgy látja, a karácsonykor tapasztalt készlethiány húsvétig is kitarthat, az ünnepi asztalról sok helyen hiányozhat a népszerű kacsmáj vagy libacomb a madárinfluenza miatt. Akár augusztusig, szeptemberig is eltarthat, mire a kacsa- és libatermékek kínálata újra utoléri a keresletet. Így hiába csökkent a baromfihús áfája 27-ről 5 százalékra, aki kacsát vagy libát szeretne, nem tud olcsóbban vásárolni.

Címkék:
vásárlás, húsvét, libamáj, liba, kacsa, madárinfluenza, készlethiány,