Brutálisan drágul a kenyér: akár harmadával is többet fizethetünk

Pénzcentrum2017. január 14. 20:36

20 százalék feletti áremelkedés sem elképzelhetetlen a közeljövőben a pékségekben, ráadásul később toivábbi drágulás sem kizárt. Az év végére akár harmadával is többet kérhetnek el a boltokban egy kiló kenyérért. A minimálbér emelése miatt kényszerülnek sokan drágábban adni a kenyeret, azonban ezt a pékségek harmada várhatóan nem tudja majd kigazdálkdni, így 600-ból 400-ra csökkenhez a péküzemek száma az év végére.

Hamarosan 15-20 százalékkal emelkedhet a kenyér ára.

Aki becsületesen akar megjelenni a piacon, annak mindenképpen meg kell lépnie a kenyér árának emelését

- mondta Kászpári Károly, a Tolna és Baranya megye pénkszövetségének elnöke a Teol.hu-nak. Utoljára 2011-ben emeltek árat a pékségek, persze vannak kivételek, de a többség már régóta nem kért többet a kenyérért. Az emelés oka, hogy a minimálbér emelés miatt az egy főre eső bérköltség átlagosan 23ezer forinttal nő, amit a legtöbb üzemben csak emeléssel tudnak kitermelni.

Az igazság az, hogy legalább 30 százalékkal kellene megemelni az árakat, hiszen már a tartalékaikat is felélték a pékségek

 - tette hozzá Kászpári. Véleménye szerint ennek ellenére 15 százalékos lehet az emelés.

Sokan lehúzhatják a rolót

Jelenleg nagyjából 600 pékség működik haznákban, de ezek harmada húzhatja le a rolót idén a pékszövetség szerint. Ezek a vállalkozások ugyanis nem tudják majd kitermelni a béremelést.

Címkék:
vásárlás, kenyér, pék, pékség, péküzem, pékáru, pékszövetség,