Jogosítvány kellhet a drónokhoz: mobillal kérhetünk repülési engedélyt?

Pénzcentrum/InfoRádió2016. december 21. 09:35

Jogosítvány is kellhez majd a drónok reptetéséhez, viszont mobilalkalmazással kérhetünk majd repülési engedélyt - írja az Inforádió.

Ugyan drónt csupán a Nemzeti Közlekedési Hatóság által engedélyezett helyen és időpontban lehet használni, azonban ezt szinte senki sem tartja be. A hatóságok valószínűleg nem is bírnák az elbírálással járó többletterhet, rűadűsul ilyen engedélyt magánszemélynek nem is adhatnak ki.

Kattints! Drónt vennél karácsonyra? Tuti a bírság, ha reptetni is akarod

Mivel a drónokon jellemzően kamera vagy fényképezőgép is van, így adatvédelmi kérdéseket is felvet a használatuk. December 31-én lép életbe az új légi közlekedési törvény, amelyben már szabályozzák a drónok használatát, azonban a szabályok a Honvédelmi Minisztériumben készülő rendelet alapján válhatnak világossá, erről azonban egyelőre nincs információ, pedig mindösszehat munkanap van hátra az új törvény életbe lépéséig.

A szabályozás várhatóan külön kategóriába sorolja a hatóságok és a civilek által használt drónokat. A repülést valószínűleg mobilalkalmazás segítségével lehet majd bejelenteni, ráadásul a pilótáknak képzésen is részt kell majd venniük, vagyis egyfajta jogosítványra is szükség lesz a drónhasználathoz.

Címkék:
vásárlás, jogosítvány, drón,