Hatalmas újítás jöhet a boltokban: sorra rúghatják ki a pénztárosokat

Pénzcentrum2016. december 7. 16:01

Az elmúlt években számos változáson ment keresztül a bolti vásárlás folyamata. Megjelentek például a robotkasszák, a digitális polccímkék és még sokáig sorolhatnánk. Az Amazon nemrég azonban egy előremutató újdonsággal rukkolt elő: egy bolt, ahol nincsenek sorok, de még pénztárosok se. Mutatjuk a részleteket.


Képzeljünk el egy boltot, ahova belépéskor egyszerűen beregisztrálunk a telefonunkkal, majd bemegyünk az üzletben és levesszük a polcról, amire szükségünk van, és már mehetünk is. Ez ma már nem csak egy jó ötlet, hanem az Amazon Go névre keresztelt üzlet.

A cég Seattle-ben nyitotta meg az első pénztárosok nélkül működő boltját, ami egyelőre még béta üzemmódban van és csak az Amazon alkalmazottai vásárolhatnak itt. A tervek szerint azonban már jövőre megnyithatják a nagyközönség előtt a kamerákkal és szenzorokkal működő üzletet - írja a The Verge.

Más újdonság is akad...

Ahogyan számos más újítás, akár a fenti bolttípus is megjelenhet hamarosan Magyarországon. Ma már például ne lepődjünk meg, ha a Nyugati téri Dechatlonban okos próbafülkével találkozunk.

Itt ugyanis a termékekbe helyezett RFID chipeknek köszönhetően a próbafülkébe bevitt termékeink azonnal beolvasásra kerülnek, amelyekről egy digitális kijelző segítségével több mindent is megtudhatunk:

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 
  • Minden információt elérhetünk a fülkébe a termékekről
  • Leolvashatjuk az árakat
  • Elolvashatjuk a termékről más felhasználóknak a véleményét
  • A készülék kiegészítő termékeket is ajánl nekünk
  • Megtudhatjuk a fülékből, hogy milyen méretek vannak még az adott termékből
  • Kérhetjük az eladó segítségét, ha nem megfelelő a méret
  • Nyomon követhetjük az eladókat

Az áruházban egyelőre tesztelik az új rendszert, de ha beválik, akkor a többi üzletben is hamar megjelenhetnek az okos próbafülkék.

De jól teljesít a Tesco újdonsága, a Scan&Shop is, amelyet a budaörsi áruház után a Fogarasi úton, Győrben, Szegeden és Debrecenben is bevezetnek 2017 január 27-ig bezárólag. Hogyan működik? Egy a kosárra helyezhető eszköz segítségével beolvasható az áruk vonalkódja, majd azok közvetlenül a kosárba tehetőek, miközben a készüléken pontosan nyomon követhető az elköltött, és az akciók által megtakarított pénzösszeg is. A vevők a vásárlást után az önkiszolgáló pénztáraknál ki- és bepakolás nélkül, a szkenner által generált vonalkód beolvasásával fizethetnek.

Az áruházlánc további fejlesztéseket is tervez, többek között a mobiltelefonos fizetések felé is nyitnak.

Néhány éve pedig már arra is volt példa, hogy a Shopline és a Tesco plakátjairól (a termékek képe alapján) tudtunk vásárolni mobilfizetéssel. De hamarosan a boltban elhelyezett vásárlást segítő érintőképernyős terminálok is is jobban elterjedhetnek a magyar boltokban.

Címkék:
vásárlás, digitális átállás, változás, amazon, fejlődés,