Hiába az áfacsökkentés: majdnem tizedével drágult a disznóhús

Pénzcentrum2016. november 8. 20:04

Ugyan az októberi infláció csupán 1 százalékos volt, a boltok polcain azonban érezhetően többet kell fizetni egyes élelmiszerekért.

A fogyasztói árak 2016. októberében átlagosan 1 százalékkal magasabbak voltak, mint egy évvel korábban. A KSH legfrissebb inflációs jelentéséből kitűnik, hogy jelentősebb ármozgás is megindult egyes árucikkek körében. A vásárló természetesen nem az árindexet, hanem az árcédulát nézi a boltban, ezért célszerű néhány termék árát összehasonlítani az egy évvel korábbival - írja a Blokkk.com.

A sertéshús ára januárhoz képest emelkedett, igaz, a felvásárlási ár sokkal nagyobb mértékben, de az 5 százalékos áfakulcs előnye szép lassan olvadozik. A sertéscomb például több mint 8 százalékkal drágább most, mint januárban. A hazai tejárakon még nem látszik a drágulás, amire a termelők (nem alaptalanul) várnak, a sajtért viszont már többet kell fizetni. A benzin árában szépen dolgozik a magyar különadó, emiatt is drágább. A legnagyobb mértékben a fogyasztási főcsoportok közül a szeszes italok, dohányáruk és a szolgáltatások drágultak. A járműüzemanyagokért 1,6 százalékkal többet kellett fizetni a tavaly októberinél, ezzel a két éve tartó árcsökkenés megszakadt.

Címkék:
vásárlás, infláció, fogyasztói árindex,