Brutálisan pörgetjük a villanyórát, mobilból bezzeg újat veszünk

Pénzcentrum2016. november 5. 10:01

Majdnem minden ötödik televíziót és mosógépet, illetve közel minden negyedik magyar háztartásban található hűtőszekrényt több mint tíz éve cseréltek le utoljára. A legtöbb elöregedett készülék Heves és Békés megyében található, Győr-Moson-Sopronban ezzel szemben jóval magasabb az újabb televíziók, hűtőszekrények és mosógépek száma.

A magyar háztartásokban található hűtők 24 százalékát, mosógépek 18 százalékát és televíziók 20 százalékát több mint tíz éve cserélték le. Új mobiltelefont ezzel szemben a válaszadók 23 százaléka egy éven belül, 44 százaléka pedig 1-2 éve vásárolt - derül ki az Euronics Műszaki Áruházlánc legfrissebb felméréséből.

Jelentős eltérés mutatkozik az egyes megyék között, a legtöbb elöregedett készülék Heves és Békés megyében található, Győr-Moson-Sopronban ezzel szemben jóval magasabb az újabb televíziók, hűtőszekrények és mosógépek száma.

Népszerűek a csereakciók

A felmérés rámutatott, hogy egyre népszerűbbek a csereakciók. A válaszadók közel fele vásárolt már így új hűtőszekrényt és mosógépet. A még működő, de lecserélésre kerülő háztartási eszközök esetében gyakori még a családi vagy baráti körben történő továbbajándékozás és az eladás is. 

A nők körében nem ritka az sem, hogy jótékony célra ajánlják fel megunt háztartási eszközeiket:

hűtőszekrényt minden negyedik, mosógépet pedig minden ötödik nő adott már így tovább. A kidobási arány 6-8 százalék között mozog.

Figyelünk a környezetünkre

Azt, hogy okosan adunk túl lecserélni kívánt háztartási eszközeinken nem feltétlenül anyagi szempontok okozzák. A felmérésből kiderült, hogy a magyarok több mint 80 százaléka egyet ért azzal, hogy a Föld véges erőforrásai miatt muszáj környezettudatosan élnünk. Érdekes adalék, hogy az idősebb generáció ezzel még nagyobb mértékben ért egyet, mint a fiatalok, és a 60 felettiek saját bevallásuk szerint jobban odafigyelnek a környezettudatos életmódra is.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Azt, hogy a környezettudatosságot valóban gyakoroljuk, bizonyítja, hogy a válaszadók kétharmada már kizárólag energiatakarékos izzókat használ, és mindig odafigyel arra, hogy lekapcsolja a villanyt, ha épp nincs szükség rá. Szelektíven 82 százalék gyűjti a szemetet, majdnem minden harmadik ember pedig még a TV-t is kihúzza, amikor elmegy otthonról.

Szinte mindenkinek (95 százalék) a jó energiaosztály az egyik legfontosabb szempont új háztartási eszköz vásárlásakor. A felméréséből azonban az is kiderült, hogy az egyes háztartási gépek energiafogyasztásával csak a lakosság egyharmada van teljesen tisztában.

Címkék:
vásárlás, televízió, mobil, műszaki cikk, mosógép, hűtőszekrény, csere, euronics,