Jól járunk azzal, ha forint helyett euróval fizethetünk majd?

Magyar Hírlap2016. július 20. 09:02

Az önálló pénzpolitikai elvesztésének ellenére hosszabb távon sokat nyerne az ország az euró bevezetésével - írja a Magyar Hírlap.


Nagy visszhangot váltott ki Varga Mihály tegnapi bejelentése, miszerint akár már az évtized végén csatlakozhatunk az euróövezethez. Madár István, a Portfolio vezető elemzője a lapnak azt mondta: váratlan, amit most mondott Varga Mihály, amennyiben azonban ez valós szándékot és nem csak elvi lehetőséget takar, akkor Magyarországnak legkésőbb jövő tavaszig be kell lépnie az euró előszobájába, az ERM-II árfolyamrendszerbe.

Ugyanis, ha 2020-ban már euróval szeretnénk itthon fizetni, a felvételi döntésnek 2019 tavaszán meg kell születnie, vagyis addigra meg kell lennie a kétéves ERM-II tagságnak.

Sarkadi-Szabó Kornél, a Shark Vision ügyvezető igazgatójának elmondása szerint pozitívum, hogy hazánk képes teljesíteni az euró bevezetésének kritériumait, s az EU-s csatlakozáskor tett vállalásunk is egyértelmű: a közös pénznek kell majd felváltania a forintot. A forint-euró árfolyam stabilitása pedig nem csupán az exportban közvetlenül érintett vállalatok, hanem az egész gazdaság számára kedvező lenne. Ugyanakkor, együtt járna az önálló magyar pénzpolitika elvesztésével.

Címkék:
vásárlás, bolt, euró, forint, euró bevezetés,