Az olcsó sörök hazája: ezen a listán jól szerepelünk

Pénzcentrum2016. június 25. 16:03

Világszerte szépen fogy a sör az olyan sportrendezvények idején, mint az Eb, de az árakban óriási különbségek lehetnek az egyes országok között. Egy utazástervező oldal rangsort állított össze, amiből kiderül, mely városokban a legolcsóbb idén a sör. Annyit elárulunk, hogy nem Budapest az első, de előkelő helyen szerepel.

A sör világszerte népszerű ital, de az ára nagyon változó - ezt bizonyítja a most megjelent 2016-os sörár index (Beer Price Index), ami szerint a svájci Lausannéban a legdrágább a sör, ahol a 0,33 deciliteres kiszerelés akár 17,6 dollárba (5000 forint) is kerülhet egy bárban. A legolcsóbb hely ilyen szempontból Pozsony, ahol 0,33 deciliter sör 2,8 dollár (800 forint) egy kocsmában, míg egy bevásárlóközpontban, akár 0,51 dollárért (146 forint) is találhatunk.

Budapest is olcsó, de mennyire?

A GoEurope utazásszervező oldal által készített sörindex a világ 70 városát rangsorolja a legnépszerűbb helyi és importált sörök átlagára alapján. Jó hír, hogy Budapest szerepel a legjobb tízben, bár épp a tizedik helyen.

A sörfogyasztásnál különösen fontos kérdés a minőség és az ár közötti viszony: Magyarországon még mindig nagy a kereslet az olcsó termékekre, míg a prémium sörök értékesítése lassan nő.

Ha azonban kedvező lesz az időjárás és nem növekednek az adóterhek, kitörés előtt állhat a sörpiac az idei évben - mondta nemrég a Dreher Sörgyárak vezérigazgatója. A gyártók a foci EB-ben, az olimpiában, és a hazai fesztiválokban bíznak, és olyan újdonságokat terveznek piacra dobni, mint a tanksör, vagy a különleges komlókkal készített változatok.

Ezekben a városokban a legolcsóbbak a sörök:

1. Pozsony, Szlovákia
2. Kijev, Ukrajna
3. Fokváros, Dél-afrikai Köztársaság
4. Krakkó, Lengyelország
5. Mexikóváros, Mexikó
6. Belgrád, Szerbia
7. Kairó, Egyiptom
8. Varsó, Lengyelország
9. Ljubljana, Szlovénia
10. Budapest, Magyarország

Címkék:
utazás, árak, nyár, sör, dreher sörgyárak,