Lehull a lepel: a kereskedelemben tényleg csak nők dolgoznak?

Pénzcentrum2016. május 3. 13:06

Sokszor hangoztatott érv a vasárnapi zárvatartás mellett, hogy a kiskereskedelmi dolgozók túlnyomó többsége nő, akiknek a családjukkal kell lenniük vasárnap. A KSH adatai ezt nem támasztják alá, igaz, az áruházakat vizsgálva már más a helyzet - írja a Blokkk.com.

Az elmúlt időszakban többen és többször állították, hogy a kereskedelemben ötből négy dolgozó a gyengébb nem táborába tartozik. A többség ugyan valóban nő, de arányuk 80 százaléknál azért jóval kevesebb. Nos, a kereskedelem egészében (amiben a bolti, áruházi kiskereskedelem mellett a nagykereskedelem és a gépjárműkereskedelem is benne van a hivatalos besorolás szerint) a foglalkoztatottak között a nők aránya a Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint 2015-ben 55 százalékos volt.

Az elmúlt években 50 százalék felett mozgó arány nagyságrendjét tekintve semmit sem változott a korábbi évekhez képest. Kitűnik az adatokból ugyanakkor az is, hogy a kereskedelem egészében a foglalkoztatottak száma 2015-ben nagyjából annyi volt, mint 2009-ben (vagy éppen 2012-ben), valamint 2014-hez, továbbá 2008-hoz képest pedig csökkent.

Mi a helyzet a boltokban, áruházakban?

A boltokban, áruházakban a kereskedelem egészénél nagyobb ugyan a nők aránya a foglalkoztatottak körében, de ez is kevesebb, mint 80 százalék. A nők aránya a kiskereskedelemben a foglalkoztatottak körében a kétharmados szint körül mozgott az elmúlt években. Lényeges változást a boltzár éve nem hozott a kiskereskedelemben sem, hiába nem kellett vasárnap dolgozni. A KSH friss adatai alapján az áruházakban 2015-ben 68 százalék volt a nők aránya.

A tavalyi létszámnövekedésben nyilván szerepet játszott az online pénztárgép rendszer, ami nem csak az áruforgalmat, hanem a munkaerőpiacot is megtisztította (több nyugtához több költség dukál). A 2008. évi szintnél alacsonyabb létszámban szerepet játszott az is, hogy megnövekedett a kiskereskedelemben azoknak az korszerű értékesítési csatornáknak a súlya, melyek létszámigénye kisebb, így a diszkontoké, vagy éppen az elektronikus kereskedelemé.

Címkék:
vásárlás, karrier, foglalkoztatás, boltzár, vasárnapi boltzár,