Mi lesz a halhús áfájával? Egyelőre mindenki hallgat

Magyar Nemzet2016. április 29. 09:00

Számítások szerint mindössze 2,5 milliárd forintjába kerülne a költségvetésnek, ha öt százalékra mérséklődne az édesvízi hal általános forgalmi adója. A zöldség- és gyümölcstermesztők szövetsége is áfacsökkentést követel a kormánytól - írja a Magyar Nemzet.


Németh István, a Magyar Haltermelők és Halászati Vízterület Hasznosítók Szövetségének elnöke szerint a legegészségesebb húsféle a hal, népszerűsítésére jelentős uniós forrásokat költöttek el tavaly, így még fontosabb lenne, hogy olcsóbban lehessen hozzájutni. Példaként hozta fel, hogy a tej, a baromfi és a tojás áfája is 27-ről öt százalékra csökken jövőre a tervek szerint.

Egy múlt heti sajtótájékoztatón Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter is arról beszélt, hogy a halhús áfáját is célszerű lenne öt százalékra csökkenteni, és a kormány már foglalkozik a kezdeményezéssel. Németh István szerint szóbeli ígéret már érkezett, de konkrétum még nem, és a két héttel ezelőtti levélre sem kaptak választ. Pedig számításai szerint a magyar költségvetésből mintegy 2,5 milliárd forint esne ki, ami elenyésző összeg.

Az elnök hozzátette, egy kilogramm sertéscomb tisztítva jelenleg 900 forint körül kapható a boltokban. Ugyanennyi ponty 1100-ba kerül, s ha valaki tisztítást is kér, az további 200-300 forint. Mivel ezután a hal 30-40 százaléka - a pikkely, a belek és sokaknál a fej - a kukába kerül, ezért a hal mára gyakorlatilag kétszer annyiba kerül, mint a sertés.

Címkék:
vásárlás, áfa, áfacsökkentés, hal,